29. jun 2017.29. jun 2017.
GRAD MOCARTA I KUGLI
PUTOPIS: OD ŠAPCA DO ŠAPCA 4.200 KILOMETARA

GRAD MOCARTA I KUGLI

Kada neko ume da iskoristi mali detalj iz istorije, onda od toga napravi ogromnu turističku atrakciju. A, Austrijanci su to uspeli, i od Salcburga napravili grad koji je gotovo nemoguće zaobići na putu za Bavarsku. Grad ima 150.000 stanovnika, a godišnje ga poseti pet miliona turista, najviše zbog istorijske činjenice da je u njemu rođen slavni Mocart.
Smešten na samoj granici sa najbogatijom nemačkom pokrajinom, ušuškan u ambijent Alpa, mami lepotom, ali pre svega istorijom. Najviše zbog čuvenog kompozitora. Naime, u ovom austrijskom gradu, 27. januara 1756. godine rodio se Volfgang Amadeus Mocart. U kući, koja je danas žuta i nalazi se u glavnoj ulici za šoping, na trećem spratu, rodio se Mocart. To je jedna od glavnih atrakcija četvrtog po veličini grada u Austriji. Kuća je sagrađana četiri veka pre njegovog rođenja, a njegovi roditelji su u njoj bili podstanari.
Pored kuće u kojoj je rođen Mocart, za njegovo ime je vezana još jedna znamenitost. Radi se o kući u kojoj je svojevremeno živeo. Ona se nalazi na drugoj strani reke i isto predstavlja turističku atrakciju poput one u kojoj je rođen. Ova druga je mnogo veća.
Ako neko ne voli klasičnu muziku i neko od 600 muzičkih dela koliko je Mocart ostavio za sobom, teško ćemo naći nekoga ko ne voli Mocart-kugle. To je nezaobilazna stavka prilikom posete ovog grada. Ima dve vrste, jedna je sa bademom, a druga sa pistaćima, kada je reč o onim komercijalnim koje su značajno jeftinije. Ona sa pistaćima je malo skuplja. Inače, original Mocart-kugle nastale su po recepturi poslastičara Paula Fursta, koji ih je osmislio 1890. godine. Danas mogu da se kupe u istoimenoj poslastičarnici i jedna kugla košta 1,30 evra.
Jedna od znamenitosti Salcburga je i tvrđava Hohensalcburg koja se nalazi iznad grada. Po ceni od sedam evra do nje se dolazi uspinjačom, a ako se odlučite da se domognete najlepšeg pogleda u ovom gradu pešice, nećete mnogo uštedeti, jer ulaz na tvrđavu košta pet evra.
Sve se, dakle, plaća. Negde više, negde manje, ali besplatne večere nema. Kada smo već kod hrane, u Salcburgu ima šta da se pojede i to dobro. Cene su možda za nijansu niže nego u Bavarskoj. Na nas je utisak ostavila još jedna poslastica – šnenokle zapečene u rerni.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa