29. jun 2017.29. jun 2017.
SJAJ ASTANE SE NE ZABORAVLjA
NA PUTU ZA MONGOLIJU 2

SJAJ ASTANE SE NE ZABORAVLjA

Ekipa šabačkih bajkera gazi 15. dan puta ka Mongoliji. Nikola Kacin, Dejan Isaković i Vlada Novotni na motorima i Steva Ivanović i Miladin Antonić Maki u džipu, bez većih problema stigli su do svog prvog cilja, Astane, glavnog grada Kazahstana.
Usputna stanica za Kazahstan bio je Čeljabinsk u kom su se jedan dan neplanirano zadržali. Čekali su veoma važan dokument za prikolicu koju vuče džip.
-Zahvaljujući DHL, dokument je isporučen već sledećeg dana i u subotu oko 13 sati smo prešli granični prelaz kod Troicka i ušli u prostranstva Kazahstana. Tog dana nam je cilj bio grad Kostanaj, gde smo se odmorili pred težu etapu Kostanaj–Koksetau-Astana. Ta deonica je u katastrofalnom stanju kao i većina kazačkih puteva. Negde asfalta uopšte nema, negde je put izrovan, ali uspeli smo i to da pređemo, priča Nikola Kacin.
Prestonica Kazahstana dočekala ih je sa 35 stepeni celzijusa, što ih je više umorilo, umesto očekivanog odmora. Međutim, sjaj Astane toliko ih je oduševio da su zaboravili na sve muke.
-Nepregledna prostranstva Kazahstana, sjaj Astane i siromaštvo u drugim krajevima kreiraju vrlo upečatljive kontraste. Motociklista je za Kazake isto što i Marsovac. Tako nas doživljavaju. Bez obzira na siromaštvo, svuda smo bili izvanredno prihvaćeni sa iskrenim osmehom i pozdravom, kaže Nikola.
Ekipa je iz Astane krenula ka bitnoj tački ekspedicije, ruskom gradu Baranulu. Tu će izvršiti tehničke preglede motocikala i džipa, promeniti gume i preći na terenske, a odmoriće i jedan dan pred ulazak u Mongoliju.
-Od Barnaula do Tašante i graničnog prelaza deliće nas oko 700 kilometara altajskog “Čujskog trakta” i tu kreće najteža deonica ka ostvarenju naših snova i ciljeva. Ekipa je kompaktna. Prošla su neka sitna neslaganja i sada funkcionišemo kao jedno telo i jedan organizam. Ultar Bator je još malo pred nama, ističe Nikola Kacin.
Do sledećeg četvrtka i novog “Glasa Podrinja” avanture tima “Moto Mongolia 2017” možete pratiti na Fejsbuku u istoimenoj grupi.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa