6. jul 2017.6. jul 2017.
ZA SVAKOG PO NEŠTO
ŠABAC DOBIO ORGANSKU PIJACU

ZA SVAKOG PO NEŠTO

U Gradskoj tržnici, u utorak je otvorena prva Organska pijaca u Šapcu. Posle dva Sajma organske hrane i usvojene Deklaracije o organskoj proizvodnji u gradskoj Skupštini, uspešno je realizovana inicijativa Zelenih Šapca.
- Na ovu pijacu trebalo bi da dolazimo kao građani koji brinu o svom zdravlju i zaštiti životne sredine. Organska proizvodnja će nam pomoći da smanjimo zagađenje zemljišta, zaštitimo pijaću vodu, postavimo branu genetički modifikovanim organizmima, revitalizujemo selo, zaradimo i očuvamo svoju prehrambenu nezavisnost, kaže dr Dejan Pavlović, predsednik Zelenih Šapca.
Prema rečima direktorke “JKP Stari grad” Snežane Đokić, cilj Organske pijace je da naši sugrađani mogu svakodnevno da kupuju sertifikovane organske proizvode.
Za one koji prednost daju zdravom načinu života, ima za svakog po nešto - voća, povrća, žitarica, meda i proizvoda od meda, začinskog i lekovitog bilja, koje je proizvedeno na ekološki čistom i zdravom zemljištu, bez upotrebe hemijskih sredstava
- Već osam godina sam u organskoj proizvodnji, imam zasade voća i povrća u Pambukovici. Do sada sam odlazio na Organsku pijacu u Beograd, drago mi je što sada mogu da prodajem svoje proizvode i u Šapcu, kaže Radosav Grujičić.
Duplo manji plod organskog ima pet puta više suve materije od proizvoda dobijenog konvencionalnim načinom proizvodnje, pa je logično da je skuplji. Obaška, što je duplo veći. Paprika, paradjz, krompir i crni luk koštaju dvesta, boranija dvesta pedeset, čeri paradajz trista dinara.
- Pravimo sokove bez vode, šećera i aditiva, potpuno prirodne, napravljene od hladno ceđenog voća. Imamo džemove od kajsije i maline, (350 grama je 350 dinara), sok od aronije (pola litre je 600 dinara), čaj od sušene aronije, matične sokove od jabuke, kaže Dragana Dolovac iz Futoga.
Pčelarsko gazdinstvo Bikar iz Karlovaca predstavilo je med (kilogram je 1.100 dinara) i proizvode na bazi meda – rakiju, vino, kreme i maske za lice. Proizvod na koji su posebno ponosni je seme koprive u medu za jačanje imuniteta, protiv anemije i za normalizaciju rada štitne žlezde.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa