6. jul 2017.6. jul 2017.
FILIJALA NESPOSOBNA DA OVERI KNjIŽICE
NEVOLjE GRAĐANA ŠAPCA SA RFZO SE NASTAVLjAJU

FILIJALA NESPOSOBNA DA OVERI KNjIŽICE

Nemoguće overiti knjižicu bez višesatnog čekanja. Od devet šaltera rade samo dva. Nadležni ćute, nemaju ovlašćenja da daju odgovore zbog čega su samo u Šapcu nepodnošljive gužve
Nemoguće overiti knjižicu bez višesatnog čekanja. Od devet šaltera rade samo dva. Nadležni ćute, nemaju ovlašćenja da daju odgovore zbog čega su samo u Šapcu nepodnošljive gužve
U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u Šapcu nemoguće je overiti zdravstvenu knjižicu bez višesatnog čekanja i gubljenja živaca. Zašto je to tako, verovatno znaju odgovorni u ovom Fondu kao i u šabačkoj filijali.
Prosto je nemoguće da u situaciji kada novoizabrana premijerka Srbije Ana Brnabić, kao jedan od najvažnijih ciljeva svog kabineta, insistira na digitalizaciji, neko stoji satima u redu i to samo u Šapcu. Ta digitalizacija našem gradu izgleda tako da svako ko želi da overi knjižicu mora da „baci“ četiri do pet sati svog života čekajući da pred državom reši problem koji ima zbog te iste države.
Svakodnevne gužve, koje počnu od sedam sati i prostiru se do trotoara u Vojvode Mišića, svakako nisu situacija sa kojom bilo ko u 21. veku može da se podiči.
- Gužve su od rane zore, abnormalne. Neretko se dešava da se naši sugrađani vrate kući po isteku radnog vremena sa neoverenom knjižicom, uz instrukciju da dođu sutra – objašnjava nam jedan Šapčanin koji je dva dana čekao u redu ne bi li overio zdravstvenu knjižicu.
Njegove „kolege“ iz reda su ogorčene na stanje u RFZO.
- Nikada ovako nije bilo. Prosto je neshvatljivo da su toliko nesposobni da reše jedan običan problem overe – dodaje mlađi sugrađanin.
Mnogi iz tog reda moraju da napuste posao koji obavljaju i da izgube sate i sate. Mnogi i odustanu, naročito mlađi.
Ono što posebno iritira Šapčane je činjenica da od devet šaltera rade samo dva. Republički fond za zdravstveno osiguranje ima 29 filijala, a vanredna situacija sa manjkom radnika dešava se samo u Šapcu. U vreme kada je nezaposlenost rasprostranjena, a ljudi sa dilomama fakulteta je sve više na birou, faktički je nemoguće da je u pitanju manjak kvalifikovane radne snage.
Nadležni se pravdaju zabranom zapošljavanja u javnom sektoru, ali ih stvarnost demantuje, jer u mnogim državnim institucijama i firmama sa republičkog nivoa, jedni drugima sede na glavama. Eto, na primer Elektrodistribucija u Šapcu.
Da li se to neko iživljava nad građanima našeg grada zato što vlast na lokalu nije kao i na republičkom nivou? Jedan od vođa Srpske napredne stranke u Šapcu Aleksandar Pajić više puta je kritikovao gradsku vlast koja je „uvozila“ kadrove sa strane za obavljanje određenih poslova. Često je znao da pita da li je moguće da u Šapcu nema dovoljno stručnih kadrova, pa moraju da dolaze „sa strane“. A, interesantno je, na primer, da je direktorka filijale RFZO u Šapcu Rada Milićević na tu funkciju došla iz Koceljeve. Koliko nas sećanje služi, ovakve gužve davno nisu viđene ispred ove filijale.
Za to vreme u šabačkoj ispostavi RFZO totalni muk, što bi naš narod rekao – ni pisma ni razglednice od nadležnih. Zašto su tolike gužve, u čemu je problem i zašto od devet šaltera rade samo dva, pitanja su koja su, nažalost, ostala bez odgovora.
Uljudno smo više puta zvali filijalu RFZO u Šapcu i dobijali uvek isti odgovor da direktorka nema dozvolu da govori za medije. Uputili su nas na Direkciju i bili više nego korektni kada su nam dodali da je to uzaludan posao, jer se retko kada desi da se „odozgo“ dobije odobrenje. A, direktorka mora slepo da izvršava stroga pravila, jer joj ne pada na pamet da ostane bez posla. Šta nju ima da bude briga što se tamo neki svet, pa još iz Šapca, muči na vrućinama i čeka satima da bi uradio jedan prosti posao overe zdravstvenih knjižica?

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa