6. jul 2017.6. jul 2017.
JEDNA IZLOŽBA ZA DVA JUBILEJA
PROJEKAT MUZEJ U BIBLIOTECI: LIKOVNA ANTOLOGIJA PROFESORA I UČENIKA
ŠABAČKE GIMNAZIJE

JEDNA IZLOŽBA ZA DVA JUBILEJA

Izložba radova najznačajnijih autora, profesora i učenika Šabačke gimnazije iz zbirke Narodnog muzeja u Šapcu i Biblioteke šabačke
U holu Biblioteke šabačke, na Vidovdan, svečano je otvorena izložba Likovna antologija profesora i učenika Šabačke gimnazije. U pitanju je projekat Muzej u Biblioteci, koji je započet prošle godine, predstavljanjem laureata nagrade “Igor Belohlavek”. Ovogodišnjom izložbom obeležavaju se dva značajna jubileja - 180 godina Šabačke gimnazije i 170 godina Biblioteke šabačke.
- Odlučili smo da napravimo postavku na kojoj ćemo predstaviti umetnička dela iz zbirke Narodnog muzeja i Biblioteke šabačke. Šabačka gimnazija je, neretko, bila stožer razvoja kulture, a njeni profesori i učenici, nosioci umetničke luče u gradu. Pojedini predstavljaju značajna imena srpske istorije umetnosti, a njihov uticaj na razvoj šabačke likovne umetnosti, nemerljiv je, naglasila je istoričarka umetnosti Tatjana Marković.
Naši sugrađani imaju priliku da vide radove najznačajnijih autora, koje baštini Narodni muzej u Šapcu, uglavnom onih koji su stvarali tokom 20. veka, ali i savremenike. Dovoljno je da pomenemo imena nekolikih profesora Šabačke gimnazije, kao što su Mara Lukić Jelesić, Stevan Čalić, Hakija Kulenović, Dragiša Marsenić i Dušan Nešković, koji je pre nekoliko godina započeo profesuru likovnog pedagoga. Pored toga, javnost može da se upozna i sa delima učenika različitih generacija, koji su pohađali prestižnu šabačku školu – Milića od Mačve, Vladislava Lalickog, Vladimira Vojvodića, Slobodanke Rakić Šefer, Radivoja Marinkovića Roke, Petra Gajića, Mihajla Gligorića Gliše, Branislava Neškovića, Igora Marsenića i drugih.
- Izloženi su i radovi iz naše likovne zbirke, koju stvaramo proteklih petnaest godina, zahvaljujući umetnicima koji izlažu kod nas. U toku godine organizujemo nekoliko likovnih izložbi, štampamo kataloge i plakate, a umetnici nam poklone jedno svoje delo. Takođe, deo naše zbirke su i likovni radovi koje smo otkupili zahvaljujući Ministarstvu kulture, istakla je direktorka Biblioteke šabačke Sonja Bokun Đinić i dodala da je Šabačko čitalište nastalo zahvaljujući profesorima Šabačke gimnazije - Na ovaj način odajemo počast našim osnivačima.
Radovi su izloženi u holu, duž stepeništa i u svečanoj sali Biblioteke šabačke. Postavka je otvorena do 30. avgusta.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa