13. jul 2017.13. jul 2017.
VIŠE OD 70 ŽENA NA SKRININGU U VOLUJCU
DOM ZDRAVLjA “DR DRAGA LjOČIĆ” ORGANIZOVAO PREVENTIVNI PREGLED ZA ŽENE POCERINE

VIŠE OD 70 ŽENA NA SKRININGU U VOLUJCU

Svaka treća žena u Srbiji posle 45. godine oboli od raka dojke. Po stopi smrtnosti od ove opake bolesti smo na nezavidnom drugom mestu u Evropi. Samo redovnim odlascima kod ginekologa i otkrivanjem bolesti u ranim stadijumima stavljamo statistiku na stranu života
Intenzivan rad zaposlenih u Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić” na osvešćivanju stanovništva u oblasti zdravstvene prevencije, nastavljen je prošlog petka, u ambulanti u Volujcu. Ovom prilikom, organizovan je preventivni ginekološki pregled kojem se odazvalo više od 70 žena Pocerine.
-Naš Dom zdravlja u organizovanom nacionalnom skrining programu na karcinom raka dojke učestvuje od marta 2014. godine. Od 75 odsto žena pozvanih na pregled odazove se nekih 26 procenata. U ovom konačnom zbiru, evidentirali smo da je jako mali broj žena sa sela. Ne bismo li ukazali na njihov položaj, povećali obuhvat skrininga, samim tim kvalitetnu zdravstvenu uslugu učinili dostupnom svim žiteljima teritorije grada Šapca, na Ivanjdan je naš tim u Volujcu omogućio ginekološki pregled ženama Pocerine u njihovoj ambulanti, bez dolazaka u grad i dodatnog angažovanja.
Napomenula sam da je reč o crkvenom prazniku, jer smo datum posete našeg tima pažljivo birali, rukovodeći se idejom da je mesec jul, vreme kada su prošli intenzivni poljski radovi, a crveno slovo u kalendaru je dan kada je manje i uobičajenih kućnih poslova - izjavila je v.d. direktora Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” Šabac dr Jasmina Stanković.
Ispostavilo se da je ovakav način planiranja posete urodio plodom, jer se pregledu u Volujcu odazvao rekordan broj žena. Njih preko 70, od kojih neke nisu bile kod ginekologa decenijama.
-Imali smo pacijentkinju koja je napomenula da je poslednji put bila kod ginekologa prilikom porođaja. To je bilo sedamdesetih godina. Potom ženu u invalidskim kolicima kojoj je teško da dođe do grada kod lekara. Izuzetno smo zadovoljni odazivom žena, i već sada mogu da najavim sličnu akciju u mesecu avgustu u nekom od posavotamnavskih sela - objašnjava doktorka Stanković
-Ovo nam dosta znači. Mi smo opterećene poslovima i obavezama i pregled ostavljamo uvek negde po strani, a najbitnije je doći na vreme i na vreme zaključiti šta vam je. Samo tada uspeh postoji i bolest može da se izleči - istakla je Jovanka Nikolić.
-Treba se na selu roditi i živeti da bi shvatio ženu seljanku. Ona treba da nađe prevoz do grada da zakaže pregled, pa da nađe prevoz posle da na taj pregled ode. Sve smo mi majke i bake. Imamo svoje obaveze i teško nam je da zakazujemo, tako da je ovo od izuzetnog značaja za nas - složila se i Rosa Urošević.
Svaka treća žena posle 45. godine oboli od raka dojke. Po stopi smrtnosti od ove opake bolesti na drugom smo mestu u Evropi. To nam govori da se najveći deo naše populacije na pregled javi tek kada bolest uzme maha, jer dijagnoza uspostavljena u ranom stadijumu daje velike šanse izlečenju. S tim u vezi, ovakve i slične akcije Doma zdravlja imaju neprocenjiv značaj u buđenju svesti naših sugrađana o značaju preventive u očuvanju zdravlja.
-Jedan pregled godišnje koji traje 15 minuta, bukvalno, život spašava - zaključuje doktorka Stanković.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa