13. jul 2017.13. jul 2017.
DRŽAVNI NEPRIJATELj BROJ JEDAN
MILAN STAMATOVIĆ, PREDSEDNIK OPŠTINE ČAJETINA

DRŽAVNI NEPRIJATELj BROJ JEDAN

Vlada Srbije poklanja zemljište na Zlatiboru kako bi sama sebe nagradila za izdaju nacionalnih interesa. Nisam mogao, kao predsednik opštine, da dođem do iole ozbiljnijeg sagovornika u Vladi Srbije, a onda je ministarka Zorana Mihajlović došla da se slika sa mnom i da pošalje poruku da je sve u redu. Aleksandar Vučić se ništa ne pita, Vladu nam sastavlja Zapad
Milan Stamatović predsednik opštine Čajetina, za sebe kaže da je postao državni neprijatelj broj jedan, jer je zbog odnosa države prema Zlatiboru stvari nazvao pravim imenom.
U razgovoru za „Glas Podrinja“ dodaje da pruža otpor Vladi Srbije koja poklanja zlatiborsko zemljište „onima kojima su dužni što su na vlasti“.
Da li zbog činjenice da u Čajetini, kao i u Šapcu, nema na vlasti lokalnog SNS, ili zbog toga što Čajetina u finansijskom smislu odlično stoji, Stamatović je trn u oku vlastodršcima u srpskoj prestonici. U žižu javnosti je dospeo zbog problema oko izgradnje gondole na Zlatiboru.
- Mi ćemo najverovatnije uspeti da dobijemo građevinsku dozvolu za jednu fazu i to je na vrhu Tornika. To je jedna petina od ukupne investicije i radova koje smo planirali u vezi sa gondolom. Tamo gde moramo da nastavimo borbu, svojevrsni rat sa Vladom Srbije, to je zemljište koje su poklonili. Oni su obećali da to zemljište prenesu bez naknade sebi i to je njihova nagrada za izdaju državnih interesa. Oni moraju da te prirodne resurse koji su ovde u izobilju – vodu, vazduh, zemlju i mlade ljude koji ostaju da iskoriste za namirenje svojih obaveza. To je apanaža za izdaju nacionalnih interesa. Razumeo bih da to zemljište prodaju i ispod cene, ali da imaju toliko drskosti i hrabrosti da prisvoje i da poklone sebi, nema drugog objašnjenja.
Šta kažu u Vladi Srbije kada to spomenete?
- Nema tu odgovora, rafalno udaraju po meni i iznose neistine. Klasična zamena teza. I kada smo prvi put otkrili, rekli su mi da smo mogli to džentlmenski da rešimo. Pa, oni bi me obesili tada da sam probao na taj način to da uradim. Nisam mogao da dođem do njih, nije bilo šanse. Kao predsednik opštine bilo je nemoguće da dođem do iole ozbiljnijeg sagovornika u Vladi Srbije. A, kada se pojavio ovakav problem, onda su shvatili da moramo da razgovaramo. Zorana Mihajlović, ministarka za građevinu, kao iskusni čovek koji radi za inostrane službe, ima izrađenu tehniku za svaku situaciju, pa i za ovaj problem. Čuo sam od drugih izvora da dolazi na Zlatibor i rekao sam da ako dolazi u prijateljsku posetu primićemo delegaciju i bićemo pravi domaćini. Ako ne, uzvratićemo istom merom. Odigrali su pametnije, znali su da smo mi Zlatiborci fini i vaspitani, i da poštujemo žene. Igrali su na tu kartu. Primili smo ih domaćinski. Došli su snishodljivo, poslali su poruku javnosti da smo se pomirili. Bez ikakve potrebe me je uhvatila pod ruku, zbog kamera, iako susret nije bio ni prisni ni prijateljski. Sve je to odrađeno da bi bila poslata poruka.
Očekivalo se primirje, naročito kada je stranka čiji ste bili član, ušla u predizbornu koaliciju sa SNS za prošlogodišnje parlamentarne izbore?
- To je bio zadatak, da se potisne, razbije i ućutka i ovo malo opozicije. Poznat sam kao neko ko je držao svoj stav i kada sam bio član DSS, i nisam slušao naloge iz centrale ili Beograda. Odigrali su na kartu mog političkog opredeljenja i stavova prema Rusiji. Narod na Zlatiboru je vekovima bio okrenut ka Rusiji. U tome sam video šansu da otvorimo kancelariju i da ostvarimo saradnju. Pristao sam da sa Nenadom Popovićem pokušamo da napravimo partiju. Razlog što sam ćutao jeste obećanje da će on biti potpredsednik Vlade za saradnju sa Rusijom. Malo sam tada prećutao, da ne bi ispalo da sam mu ja pokvario taj aranžman. Mene nije zanimalo da budem u toj koaliciji, niti bilo kakvo mesto u parlamentu, kao ni koalicija sa SNS u Čajetini. Zanimalo me je da se ovo zemljište prenese na državu Srbiju, da se izda građevinska dozvola za gondolu, i da se izdvoji pet miliona evra za obnovu aerodroma Ponikve.
Možda bude nekog približavanja s obzirom da je Nenad Popović sada postao ministar?
- Doneo sam čvrstu odluku da pravim novu partiju. Sa Nenadom Popovićem sam se razišao prijateljski. Nemam nameru da sarađujem sa nekim ko nije ispoštovao ono što smo se dogovorili.
Učesnik ste zajedničkog sastanka sa Velimirom Ilićem i Milošem Jovanovićem iz DSS oko mogućeg ujedinjenja opozicije?
- Bio je to sastanak sa kojeg smo poslali poruku da je moguće da se opozicija ujedini. Pokušaćemo da kasnije proširimo ovu priču sa Dverima, Vukom Jeremićem, Sašom Radulovićem. Nadam se da će preovladati zdrav razum da će opozicija naći način da se ujedini patriotski blok, kao i da se ujedini demokratski blok. Najbolje rešenje je da protiv Aleksandra Vučića idemo u dve kolone. Imamo različite političke stavove po važnim pitanjima i ujedinjenjem kompletne opozicije bismo zbunili birače. Mislim da bismo Vučića srušili veoma lako u dve kolone.
Kakav je Vaš komentar na izbor nove Vlade Srbije?
- Pokazalo se da se tu Vučić ne pita ništa. Zapad je postavio prvo Vučića. Pomogao mu je da pobedi na izborima i da postavi veoma bitne ministre – Vujevića, Zorana, Anu, Nedimovića na važna mesta po nalogu sa Zapada. Oni su poslušnici koji se ni malo ne razumeju u svoje resore, i moraće da slušaju. Ova situacija je polako i eliminacija Vučića. Zna da je napravio mnogo zla po ekonomiju zemlje. Ništa se značajno nije desilo, to je samo fingiranje. Tako bismo i mi mogli da proglasimo suficit. Ne priznajemo svoje obaveze, kredite, dugovanja. Sve je ovo fingirano da bi se on prikazao kao uspešan. Vrlo brzo će se sve to obiti o glavu.

UBIRAMO PLODOVE RADA
Kako ste zadovoljni početkom letnje turističke sezone na Zlatiboru?
- Zadovoljni smo zato što sada ubiramo plodove minulog rada koji se do te mere nije video. Vredno smo radili na osnovnim stvarima koje su bile potrebne, od infrastrukture do modernizacije lokalne samouprave. Bilo je potrebno deset godina. Radili smo vredno, negde smo bili osporavani, negde smo bili i manje uspešni. Sada imamo najviše privrednika, obaveze prema lokalnoj samoupravi se redovno izmiruju. Nemamo problem sa finansiranjem i to je razlog zašto opstajemo sve ove godine.


BUDžET PORASTAO 100 PUTA
Na vlasti ste u Čajetini 16 godina?
- Tada, 2001. godine opština je bila uništena, a situacija je bila gora nego u Crnoj Travi. Zlatibor nije bio turistički kompleks, već samo privredni. Sve je stalo, ništa nije funkcionisalo. Nismo imali gradski prevoz, nismo imali službeni auto, nijedan računar u opštini. Uradili smo infrastrukturu, podigli privatno preduzetništvo, uradili plansku dokumentaciju. Budžet je bio 200.000 evra 2001. godine, a to nije bilo dovoljno ni za plate, sada je budžet 20 miliona evra. To u Srbiji niko nije uradio i plod je dugoročnih odricanja. Deset godina nisam bio na godišnjem odmoru. Provodim svoje vreme u realnom vremenu, a ne na konferencijama za štampu. Nemam vremena da budem na televizijama.


MOŽEMO BEZ FONTANE I JARBOLA
Kako je Zlatibor uspeo da bude centar turizma bez, na primer, muzičke fontane?
- Da imamo više para kao Siniša Mali i Goran Vesić, ulagali bismo u nacionalnu infrastrukturu, u nacionalne auto-puteve i aerodrom Ponikve, a ne u fontane i jarbole. Zločin je prema narodu u ovom okrugu, koji jedini u Srbiji ima spoljnotrgovinski suficit, da ga ostavite bez auto-puta. Nije sve uništeno da ne bi moglo da se obnovi veoma brzo. Napravili smo bazu da Zlatibor razvija i Taru, Novu Varoš, Zlatar, Kosjerić. Posle Beograda plaćamo najveće prihode državi Srbije. Na godišnjem nivou se prijavi novih hiljadu brojila, a na Zlatiboru trenutno imamo 20 najvećih kompanija u Srbiji. Sve ovo govori o tome da je Zlatiboru potrebna nacionalna infrastruktura.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa