13. jul 2017.13. jul 2017.
JOŠ PLAMTE JULSKE VATRE
OBELEŽEN DAN BORCA U MAČVI

JOŠ PLAMTE JULSKE VATRE

Svi julski događaji iz 1941. godine u Mačvi se svečano obeležavaju. Istina, malo skromnije nego ranijih godina, ali se ne zaboravljaju. Organizatori ovih obeležavanja julskih praznika su SUBNOR Šabac i Udruženje vojnih penzionera i predstavnici nekoliko organizacija i manji broj građana. Sredstva informisanja na zadovoljavajući način učestvuju u ovim svečanostima.
Na ovogodišnjem Danu borca, na parizanskom groblju u Šapcu, vence su na zajedničkom obeležju položili Komanda garnizona Šabac na čelu sa komandantom Sinišom Marinkovićem, potpukovnikom, SO SUBNOR Šabac, Udruženje vojnih penzionera Šabac na čelu sa sekretarom Milanom Brkićem, Organizacija udruženja rezervnih vojnih starešina Šabac na čelu sa predsenikom Milojem Vasićem, GO SPS Šabac, SUBNOR Bogatić, Društvo za negovanje tradicije i Mesna zajednica „Žika Popović“.
Na ovom skupu prisutne je pozdravio, čestitao borcima praznik i sve podsetio na istorijske događaje iz 1941. godine, kada se Srbija prva u Evropi dizala na ustanak za oslobađanje od fašizma, predsednik GO SUBNOR Šabac Vladimir Ninković.
Glavna proslava 76. godišnjice Dana borca u Mačvi na ovim prostorima bila je u Mačvanskom selu Ševarice, dvadesetak kilometara od Šapca. Meštani ovog sela, u centru sela, renovirali su dva spomenika koji podsećaju na žrtve za slobodu u Prvom i Drugom svetskom ratu. I ovde na veoma lepo organizovanoj svečanosti govorilo je nekoliko predstavnika društvene zajednice, među kojima i Aleksandar Đenadić u ime SUBNOR Šabac i Mioljub Josipović u ime SUBNOR Bogatić.
Pred većim brojem prisutnih građana svoj prilog u obeležavanju 76. godišnjice početka ustanka u Mačvi dala je i Osnovna škola “Vuk Karadžić” sa vrlo sadržajnim zabavnim programom.
Na kraju svečanosti Mesna zajednica Ševarice odužila se brojnim darodavcima koji su pomogli da se obnove ovi istorijski spomenici u centru sela. Pored ostalih zahvalnicu je dobilo i Udruženje vojnih penzionera Šabac.
Obeležavanje 76. godišnjice početka ustanka u Srbiji 1941. godine takođe su zajednički organizovali SUBNOR Šabac i Udruženje vojnih penzionera, gde je ukupno učestvovalo trideset članova. I na ovaj način dugogodišnja saradnja samo je potvrđena na opšte zadovoljstvo obe organizacije.
Ovako uspešno zajedničko učešće u obeležavanju julskih praznika i podsećanje na slavnu istoriju naših naroda završeno je zajedničkim druženjem u Loznici sa penzionerima i borcima Loznice i Vladimiraca, veoma svečano sve u slavu praznika.
S. Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa