13. jul 2017.13. jul 2017.
Nemački mali Pariz
PUTOPIS: OD ŠAPCA DO ŠAPCA 4.200 KILOMETARA – DIZELDORF (4)

Nemački mali Pariz

Šabac i Dizeldorf razdvaja oko 1.500 km, a povezuje zajednički nadimak. Glavni grad nemačke pokrajine Nordvestfalija nazivaju, takođe, Malim Parizom.
Dizeldorf je nemački centar visoke mode, u Kraljevskoj aleji su prodavnice najpoznatijih svetskih dizajnera i lovci na naslovne strane. U tom gradu su, slučajno, u poznatim klubovima, otkrivene Klaudija Šifer i Hajdi Klum.
Što je za Šabac Valjevo, to je za Dizeldorf Keln. Dva grada, na obali Save i na obali Rajne, između ostalog, poznata su i po tradicionalnim vašarima. Njihov Kirmes sa velikim zabavnim parkom traje 9 dana, a godišnje ga u proseku poseti četiri miliona ljudi.
U Dizeldorfu ili ako se prevede sa nemačkog jezika ,,Selu na Dizelu“ možete da iznajmite stan u blizini šetališta za 35 evra za jednu noć. Ako ispred njega pronađete i parking mesto, onda ste pravi srećnik. Grad, za razliku od mesta u Bavarskoj, živi 24 sata. Zbog mnogobrojnih kafića, klubova i restorana, čuveni ,,Altstadt“ nazivaju najdužim barom na svetu. Mnogi u Stari grad dolaze samo zbog starog piva koje se pravi po jedinstvenom receptu. Koliko piva popijete, toliko vam crtica konobar zabeleži na podmetaču i na taj način kasnije naplati račun. Za razliku od Minhena, u Dizeldorfu se služi pivo u čašama od 0.25.
Nivea, Henkel, Vodafon iz Dizeldorfa su osvojili svet. Toranj i najveći digitalni sat, mostovi, pesnik Hajne, muzeji i crkve mogu se videti na skoro svakoj razglednici i brošuri iz tog grada. Ali, šetnju pored Rajne, ipak morate da doživite.
U Medijskoj luci, novom delu grada, na prvi pogled, svakog turistu će osvojiti tri futurističke zgrade sa izvijenim linijama, bez ivica. Poznati arhitekta Frenk Geri i u Dizeldorfu je ostavio svoj pečat. Šetalište dugo kilometar i po je idealno, između ostalog, za druženje i vožnju biciklom. Ima prirodnu hladovinu i česme za osveženje. Nemci su mislili na sve, ako nemate društvo, možete pored Rajne uzeti uz žeton knjigu i, naravno, vratiti je kasnije na svoje mesto. Na stepenicama, uz pogled na reku, okupljaju se uglavnom mladi i turisti iz celog sveta. Tradicija je da flašu iz koje popijete bilo koji napitak ne bacite u kantu već ostavite. Oni koji nemaju dovoljno novca ubrzo će naići, uzeti je, prodati i na taj način obezbediti obrok za taj dan.
Dizeldorf ima oko 600.000 stanovnika od kojih su 15% stranci. U njemu živi najveća zajednica Japanaca u Evropi kao i mnogobrojni Grci, Turci, Poljaci, Italijani i naravno Srbi.

ŠVAJN JANEZ
Centar Dizeldorfa obiluje restoranima ispred kojih se čeka ne bi li okusili ukusan zalogaj iz skoro svakog dela sveta. Zanimljivo je da najbolju kolenicu pravi Slovenac. Zove se Janez, a restoran „Švajn Janez“. U ovom restoranu su svakodnevno gosti sa naših prostora i osoblje se uvek razveseli kada se na našim jezicima naručuje kolenica. Pored naših ljudi, zanimljivo je da gosti sa dalekog istoka – Kinezi i Japanci, „tamane“ kolenice kao da je u pitanju običan hamburger.




V. M. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa