Berza

 • aero 845 ▲ 0,12%
 • enhl 700 ⚫ 0,00%
 • fito 2.899 ⚫ 0,00%
 • glos 350 ▲ 20,27%
 • gmon 2.111 ▲ 0,24%
 • niis 685 ⚫ 0,00%
 • rso15102 123,70 ▼ -0,33%
 • rso18171 109,59 ▲ 5,99%
 • svrl 520 ▲ 0,97%
 • tgas 12.001 ▲ 0,01%
 • tlkb 10.000 ⚫ 0,00%
(13. jul 2017.)
Neočekivani prinosi pšenice

GOTOVA ŽETVA - POČINjU PROBLEMI

Još jednom se pokazalo da kako seješ tako i žanješ
GOTOVA ŽETVA - POČINjU PROBLEMI
Žetva pšenice u regionu Šapca je završena a dobijeni prinosi su iznad očekivanih. Procenjuje se da će u proseku iznositi preko pet tona po hektaru. Na pojedinim parcelama prinosi su se kretali od osam do devet tona po hektaru
-Očekivali smo mnogo lošiju situaciju. Naime zbog kasne setve, upotrebe većih količina nedeklarisanog semena kao i dugog zimskog perioda sa niskim temperaturama a zatim kišnog perioda očekivali smo da će prinosi biti niski a pšenica lošeg kvaliteta. Međutim, ispostavilo se da su proizvođači iz straha da spasu što se spasti može u proleće vršili zaštitu strnih žita preventivno od bolesti kao i u fazi cvetanja, takođe protiv bolesti. Pored toga urađena je zaštita od korova na velikom delu površina pa su biljke ušle u nepovoljne uslove zaštićene i na kraju dale sasvim dobar prinos koji je na našem terenu iznad proseka, kaže poljoprivredni stručnjak Predrag Srdanović.
Uočljivo je da su skladištari-mlinari zaprimili, odnosno otkupili, manje količine od planiranih ali za to postoje bar dva razloga. Jedan od razloga je nezadovoljstvo proizvođača otkupnom cenom a drugi razlog je strah od suše tako da je veliki broj proizvođača pšenicu ovas i tritikal uskladištio u svojim domaćinstvima čuvajući kao rezervu u slučaju lošeg roda kukuruza.
-To je sasvim opravdano jer su poučeni iskustvom iz prethodnih godina kada su morali da plaćaju visoku cenu kukuruza a pšenicu i ječam su prodali prethodno jeftino. Sada su uskladištili kao rezervu. Treba napomenuti da je ovogodišnji rod, pored dobrog prinosa, i izuzetno dobrog kvaliteta zbog povoljnih vremenskih prilika tokom žetve - obavljena je po suvom vremenu pa je zrno uskladišteno sa niskim procentom vlage što je dobro za dalje čuvanje. Poljoprivredni proizvođači su ove godine videli da je setva u optimalnom roku i puna primena agrotehnike dala izuzetan rezultat jer su na parcelama gde je to učinjeno prinosi bili za dve do tri tone viši, što je bez obzira na nisku cenu pšenice ipak dalo neku zaradu, naglašava Srdanović.
Strna žita ove godine bila su zastupljena na površini od 12.000 hiljada hektara a samo pšenica je zauzela 10.000 hektara. Tamo gde je posejana po preporukama stručnjaka - deklarisanim semenom, pravovremenom i kvalitetnom prihranom i obavljenom zaštitom na vreme - dala je rezultat i u ovako teškoj godini. Još jednom se pokazalo da kako seješ tako i žanješ.

Najnoviji broj

15. avgust 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa