20. jul 2017.20. jul 2017.
UTICAJ EKSTREMNO VISOKIH TEMPERATURA NA MUZNE KRAVE

ZAŠTITITI ŽIVOTINjE

Poslednjih godina smo svedoci promene klime i posebno u letnjim mesecima vremenskih nepogoda u vidu nekoliko dana sa ekstremno visokim temperaturama u kontinuitetu, koje su često kombinovane i sa povišenom vlažnošću vazduha. Muzne krave posebno one visokoproizvodne su naročito osetljive na ovakve neprilike. Kada su temperature iznad 3 stepena celzijusa i sa vlažnošću vazduha koja je i preko 75%, krave trpe toplotni stres, koji može biti izuzetno jak, pa i dovesti i do letalnih posledica, čega smo nažalost svedoci poslednjih dana i na našem području. Kako pomoći životinjama da lakše prebrode ovakve uslove i kako smanjiti gubitke koji su neminovni u proizvodnji mleka i mogu se kretati i do 50% umanjenja proizvodnje?
Evo nekoliko korisnih saveta savetodavca za stočarstvo Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Zorana Kozline:
-Ako pri izgradnji staje nismo to uradili, izolacija krovne površine je moguća i naknadno i može dati veoma korisne efekte. Životinjama osigurati dovoljne količine pitke i sveže vode. Krava koja proizvodi oko 35 litara mleka dnevno, pri temperaturi okoline oko 30 celzijusa popije dnevno i preko 150 litara vode. Životinje zaštititi od direktnog uticaja sunčevog zračenja na način da se na ispustima izgrade nadstrešnice ili posadi drveće. Posmatranje “teranja” krava obavljati kasno uveče i rano ujutro kada su temperature niže. Naime, za vreme velikih vrućina trajanje estrusa je kraće, a često nema ni vidljivih znakova. U obroku krava povećati nivo unosa energije kako bi se smanjio nedostatak energije izazvan smanjenom konzumacijom hrane. Krave hraniti u hladnije doba dana, (kasno uveče ili rano ujutro) te paziti da ne zaostaje stara hrana koja se lako kvari te je životinje ne žele uzimati. Paziti da staja nije prenaseljena grlima goveda. Održavati higijenu staje, redovno menjati prostirku i redovno raditi dezinfekciju objekta kako bi se smanjio broj muva i komaraca. Postaviti dodatnu ventilaciju unutar objekta, (posebni ventilatori) te koristiti sistem hlađenja hladnom vodom, (voditi računa kada je vlažnost vazduha povišena), kaže Kozlina.
Kao što slika pokazuje muzne krave se i u ovakvim prilikama najbolje osećaju puštene na pašnjaku, uz dovoljne količine pitke sveže vode i zasenu od drveća ili nadstrešnice.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa