20. jul 2017.20. jul 2017.
LAVRENTIJE, PRAZNIK SVETLOSTI TIHE
PEDESET GODINA VLADIČANSTVA

LAVRENTIJE, PRAZNIK SVETLOSTI TIHE

Povodom pedeset godina od hirotonije šabačkog episkopa, u Glasu Crkve promovisana je knjiga “Lavrentije, praznik svetlosti tihe” protođakona dr Ljubomira Rankovića. O knjizi je govorio književnik Nikola Devura, koji je istakao da nije u pitanju hagiografija, ni žitije, već biografija na putu naše vere.
- Ovo je jedan od najvećih dana u mom životu, i ne samo u mom, nego i u životu Eparhije šabačke, a usuđujem se reći i u životu Srpske pravoslavne crkve. Retko se dešava da jedan episkop doživi da “na nogama”, u punoj snazi proslavi pedeset godina službe, istakao je dr Ranković.
Proslavi jubileja prisustvovali su predstavnici Eparhije šabačke, Grada, kao i dr Mileta Radivojević, direktor Kancelarije za odnose sa crkvama i verskim zajednicama.
- Srećan sam što smo ovo veče uspeli da posvetimo našoj duhovnoj misiji u životu naših vernika. Trebalo bi češće da se sastajemo i da mislimo na dušu, a ne samo na naše zemaljske potrebe. Drago mi je da je veliki broj naših sugrađana došao da se zajedno radujemo Nebu, istakao je episkop Lavrentije.
Pozorišna drama “Telegraf” oživela je vreme od pre pola veka, a reči patrijarha Irineja, akademika Matije Bećkovića i prof. dr Vladete Jerotića, predstavili su vladiku Lavrentija danas.
Povodom pola veka vladičanstva, u subotu, 29. jula, u porti Šabačke crkve biće održana Svečana akademija.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa