20. jul 2017.20. jul 2017.
“PRLjAVI” INSPEKTOR “ČISTO” O SEBI
Razgovor sa Igorom Blaževićem

“PRLjAVI” INSPEKTOR “ČISTO” O SEBI

Najpopularnije grupe za koje svi znamo iz Novog Talasa koje su obeležile našu rok scenu su Idoli, Električni orgazam, EKV, Šarlo Akrobata... Ne treba zanemariti i nekima manje poznate bendove kao što su Urbana Gerila i Fiskulturno Lane. Ono što je interesantno je da su iz tih grupa potekli mnogi bendovi koji su se posle bavili na razne načine umetnošću. Kreativna ekipa koja je na kraju nastavila da se bavi sličnim stvarima. Recimo, Žika Todorović i Zoran Kostić Cane, a u Fiskulturnom Lanetu, karijeru je započeo Igor Blažević, poznatiji kao Prljavi inspektor Blaža. Grupa Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi osnovana je 1994, a prvi nastupi Igora Blaževića počinju 1981.
-Posle prve faze u Lanetu gde sam godinu dana nastupao otišao sam u vojsku i prestao da se bavim muzikom. Sticajem čudnih okolnosti 13 godina kasnije, počinjem da se bavim muzikom i napuštam posao u Saveznom izvršnom veću. Uporedo počinjem da radim i kao voditelj na radiju, a posle 2000. pojavljujem se u TV emisijama kao voditelj. Nakon toga počinje faza kada me marketinške agencije angažuju kao promotivno lice, što u poslednjim godinama najviše radim uz sviranje. To je javni posao koji me ispunjava kao i bavljenje muzikom. Nastup na bini je sa grupom Kljunovi jedna posebna vrsta energije. Mi ne nastupamo mnogo tokom godine. Praktično, ceo period kada grupe poput naše nastupaju je od početka maja do kraja avgusta. Po završetku sezone, idemo u ilegalu. Ne nastupamo više po klubovima u Srbiji, jer smo omatorili i taj noćni život kada smo ostajali do 5-6 ujutru više ne ide - navodi Igor Blažević.
Gitarista koji je postao pevač
U 11 godini upisao sam školu gitare “Braća Stamenković” gde je legendarni profesor Branko obučavao generacije ljudi koji su posle ostali u muzici. One za koje ja sigurno znam su Vlada Divljan i Zdenko iz Idola. Pohađao sam tu školu do 15-16 godine, međutim, nisam nastavio da sviram gitaru, nego bas-gitaru. Kasnije, kada sam shvatio da je najlepše pevaču, dovoljna mi je bila samo olovka da napišem spisak pesama. Tada sam postao pevač. U mojoj porodici se niko nije bavio muzikom. Mama i tata su bili profesori, a to što sam ja odlučio da se bavim muzikom, za njih je bila jedna od najgorih vesti u životu. Kada sam im rekao da ću da napustim posao u Saveznom izvršnom veću i da postanem muzičar, tata nije pričao neko vreme sa mnom, a mama je plakala par dana.
Inspirisan ratovima napisao pesmu “Lepa si Pamela”
Tekstopisci uglavnom impresije ili razmišljanja o životu pretoče u pesme. Blaža pokušava na duhovit način da pokaže svoja osećanja jer, kako navodi, naše podneblje privlači energiju od raznih spoljnih faktora, te inspiracija za humor ili za pravljenje pesama nikad ne manjka. Pesmu po kojoj slobodno možemo reći da je obeležila njegovu karijeru “Lepa si Pamela” svi znamo, ali ne i način na koji je ona nastala.
-Devedesetih godina, u to specifično vreme imali smo jezive situacije u zemlji sa ratovima, neverovatnom inflacijom, kao i sa stradanjem mnogih naših ljudi. Baš u to vreme na TV mi gledamo “Čuvare plaže” seriju u kojoj je sve predstavljeno lepo, čisto i uredno. Pamela i Mič prelepi, žive u pravoj idili. To je bilo kao nešto što mi nikada nećemo doživeti. Da vidimo na plaži ikoga. Retko ko je mogao da putuje u to vreme, osim onih koji su imali kuće u Crnoj Gori. Finansije nam to nisu dozvoljavale. Posvećivanje pesme Pameli nije čudno, to je bila verovatno neka podsvest jer je ona izgledala kao Sunce u toj tami u kojoj smo mi živeli. Pokazala se kao brend, traje 30 godina i, i dalje nastupa širom sveta u raznim akcijama. Zarađuje mnogo što nije lako jer ona je glumica koja nije ni blizu kvaliteta Meril Strip, ujedno starleta, a taj posao se uglavnom nipodaštava, tako da sam imao sreće da posvetim pesmu osobi koja traje. Moglo je da se desi da Pamela opstane u šou biznisu godinu, dve i da moja pesma nema efekat posle 20 godina - istakao je Blaža.
Ranije su za rokere bile veće mogućnosti
Mladim muzičarima da bi danas uspeli potrebno je osim uloženog rada, urođenog talenta, takođe i mnogo sreće. Nije lako u današnje vreme probiti se u svetu kvalitetne rok muzike. Mnogo je usviranih bendova ali sve manje izdavaštva.
-Od 1912. postojala je i Komuna koja je objavila Ramba, Hi-fi centar koji je objavio Riblju Čorbu, Metropolis su radili Gobline... To je jednostavno bio trenutak kada izdavačka kuća koja objavljuje diskove i kasete svom rok bendu, osim studija u kojem će taj izvođač džabe snimiti pesme, snimiće mu i dva ili tri spota. Te spotove Treći kanal RTS koji je bio jako gledan, emitovao bi redovno. Dakle, u trenutku kad se pojavite na trećem kanalu sa vašom pesmom, tu pesmu je čula cela Srbija. Sada kada imamo kablovsku i 250, 300 kanala, ne možemo ni da stignemo da vidimo nove muzičke stvari. Toliko ima stranih programa, emisija, filmskih i sportskih kanala koji su sjajni. Nekada ste samo mogli da vidite Reprezentaciju Jugoslavije na TV ili možda Zvezdu i Partizan, ako dođu do polufinala ili finala. Sada je to zatrpano toliko da muzika, posebno rok, ne može više nigde da se pojavi.
Jugoton vs. PGP
Nekada su mnogi bendovi snimali za Jugoton. Pored nacionalne kuće PGP, veliki broj beogradskih bendova se odlučivao za Jugoton. Blaža takođe nije snimao za PGP, koji se očigledno orijentisao na snimanje komercijalne muzike, odnosno onoga što je donosilo tiraže.
-U to vreme je PGP bio pod šapom vladajućeg režima, pa su rok bendovi retko kad objavljivali za njih. Ili neko nije hteo ili nije bilo pravog poziva i ponude. Interesantno je da je Siniša Škarica imao njuh za albume Beogradskih grupa koje donose veliki profit i nepogrešivo je pogađao. PGP je u to vreme bio jako spor i neaktivan. Ima mnogo promašaja koje je napravio, pa su ih izvođači odbijali i u Jugotonu pravili velike tiraže. Recimo, zanimljivo je da je Radio-televizija Ljubljana objavila par albuma za EKV. Jednostavno je bila veća zemlja.

Prijateljstvo pre svega
Grupa je uspela 23 godine da se održi u baznoj postavi. Kada je došao Sale Šofer i godinu dana kasnije Ljubinko Tomanović Bale koji je svirao bas, umesto legendarnih članova prve postave - Dekija iz Novog Sada i Gazde Milutina, mi smo skoro 20 godina u istoj postavi. To samo govori da smo se vremenom navikli jedni na druge, a znamo da nije lako uspostaviti dugoročno idealne odnose. Uspeli smo da prevaziđemo sve. Vremenom smo postali veliki prijatelji. Sada smo tim.



K.Jekić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa