20. jul 2017.20. jul 2017.
LEPA SEĆANjA I ISTORIJSKI REZULTAT
GOSTOVANjEM NA JNA MAČVA STARTUJE U SUPER LIGI

LEPA SEĆANjA I ISTORIJSKI REZULTAT

Posle tačno 65 godina i mesec dana, šabačka Mačva ponovo će odigrati meč u eliti zemlje kojoj pripada. Tog 22. juna 1952. godine, fudbaleri “Sarajeva” u Šapcu su slavili 1:0, izborili opstanak, a “crveno-crne” poslali u podsavez. Kroz dva dana, jedna nova generacija kluba počinje novu epohu najvišeg ranga
Od pomenutog meča država je četiri puta menjala ime, teritorija se dva puta smanjivala. Prethodni početak u ondašnjoj Prvoj ligi FNRJ bilo je gostovanje u Splitu, ekipi “velike četvorke”. Danas je ostala “dvojka”, velika po nekadašnjim rezultatima, a žreb je hteo da neka nova “Mačva” Super ligu Srbije ponovo započne baš protiv jednog od članova “velikih”. U subotu, na teren stadiona JNA istrčaće fudbaleri Partizana i Mačve.
Biće to prvi zvanični meč ovih klubova u Beogradu posle marta 1988. godine i gostovanja šabačke ekipe u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa Jugoslavije. Ulazak drugoligaša iz Šapca u samu završnicu najmasovnijeg takmičenja već je predstavljao veliko iznenađenje, a nadu u novo dao je Grujić golom sa bele tačke u 5. minutu. Ipak, Slađan Šćepović iskoristio je greške u odbrani “čivijaša”, savladao Kolarića, doneo pobedu, a kasnije će se ispostaviti i ulazak u finale. Tu utakmicu dres Mačve nosili su: Kolarić, Kovačević, Radovanović, Grujić, Đukić, Matić, Stevanović (D. Živanović), Petrović, Tomić, Radosavljević, Jošić (G. Živanović), igrači po izboru trenera Borisa Marovića.
Ligaških okršaja nije bilo znatno duže. Dva duela u Beogradu ostaju zapisana u gotovo vekovnoj tradiciji kluba, a posebno se pamti meč od 11. avgusta 1951. godine i nevrovatnih Partizan – Mačva 0:3. Kao potpuni autsajderi na teren JNA istrčali su mladići: Petrović (golman), S. Stefanović, Krstić, Jurišić, Stanić, Stanković, Vilotić, Lukić, Obradović, D. Stefanović i Kovačević. Na klupi je bio Ralić. Više od 15.000 gledalaca očekivalo je laganu pobedu domaćih, a umesto toga Kovačević, desno krilo, igra maestralno, koristeći svaku grešku odbrane Partizana predvođene Belinom i golmanom Rumanom. Jednom je materijalizovao kontranapad, drugi put iskoristio neodlučnost centarhalfa, a potom je oduzeo loptu beku Jakovetiću i konačnih 0:3!!!
Nepunih godinu dana kasnije, 5. aprila, u drugoj sezoni Mačve u Prvoj ligi, ponovo je put odveo na JNA, još jednom su ovdašnji igrači postigli tri gola (Kovačević, Jurišić i Stanić), ali sada su loptu iz mreže vadili čak šest puta i to sve pre prvog svog pogotka. Ralić je odabrao jedanaestorku: Petrović, Manojlović, Stanković, Jurišić, D. Stefanović, Vilotić, Kovačević, Jakuš, Stanić, Belogrlić, Krstić.
Četvrta zvanična utakmica Partizana i Mačve u Beogradu startovaće prekosutra, od 19 sati. Ambicija domaćih je titula, želja Mačve opstanak, ponovo su “crno-beli” favoriti, kao i 1951. odnosno 1952. i 1989. Ipak, ovaj divni sport ne bi bio najvažnija sporedna stvar na planeti kada bi uvek pobeđivali bolji.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa