27. jul 2017.27. jul 2017.
OTVORENA MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA „BLACK BODž”

UNAPREĐENjE ŽIVOTA U ZAJEDNICI

U susret Šabačkom letnjem festivalu, u galeriji Kulturnog centra svečano je otvorena Mulitimedijalna izložba “BLACK BODž”,čiji je kustos Marko Lađušić. Postavka će se u galeriji Kulturnog centra nalaziti do 29. jula.
Projekat “Black Bodž” nastao je 2015. godine u saradnji Mikser Festivala i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu kao platforma za podršku razvoja mladih autora iz oblasti likovnih umetnosti i prezentacije njihovog stvaralaštva u najširoj javnosti. Uz aktuelnu temu, svake godine predstavlja se sto autora odabranih na Konkursu od strane stručnog žirija.
Cilj projekta je ukazivanje na problematiku koja opterećuje mlade stvaraoce u savremenom društvenom kontekstu, njihovo osnaživanje da se javno izraze i svojim vizijama doprinesu rešenju društvenih problema, te unapređenje života u zajednici. Projekat ističe i značaj umetničkih instalacija u alternativnim gradskim prostorima, njihovu dostupnost širokoj publici, kao i povezanosti umetničke prakse sa ostalim sferama života – naukom, tehnologijama, ekonomijom i društvom.
Black Bodž 2017. sondirao je vizije bliske budućnosti mlade generacije umetnika, pod simptomatičnim naslovom „Pad u budućnost“. Stasavajući na razvalinama institucionalne kulture koja je, bez svežih ideja, planova i vizije, zaronila u potpunu hibernaciju, čitava jedna generacija našla se u bezizlaznom prostoru bez perspektiva, opasana zidovima nemogućnosti i ograničenjima za stvaralački rad. „Crna kutija“ je sinonim za skučenost, ali i šansa za akumuliranje energije neophodne za rušenje zidova. Šta nas čeka iza zidova, potpuna je nepoznanica. Da li sasvim izvesna provalija kojoj se prepuštamo slobodnim padom ili sutrašnjica dovoljno neizvesna da ostavlja šansu otvorenim scenarijima u čijim raspletima moramo uzeti daleko ambiciozniju ulogu od pukog posmatrača?
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa