27. jul 2017.27. jul 2017.
DA LI STE ČULI ZA

Makrigialos

Kada se spomenu letovališta Olimpske regije u Grčkoj prvo se setimo Paralije, Olimpik Biča ili Leptokarije. Mali broj turista je čuo ili bio u mestu Makrigialos. Simpatično mestašce pogodno za one koji traže malo, mirno i povoljno letovalište.
Ovo letovalište je udaljeno oko 650 km od Beograda i vrlo je prosto doći do njega. Kada pređete granični prelaz Evzoni i uđete na teritoriju Grčke pratite pravac prema Atini. Nakon druge naplatne rampe imate oko 20 km do isključenja sa auto-puta. Na portalu jasno stoji znak za isključenje Makrigialos.
U centralnom delu naselja nalazi se hram posvećen Svetom Đorđu, a pored njega tu su i kapele Sv. Petke, Sv. Jovana i Sv. Dimitrija. Taj centralni deo karakteriše i jedan plato sa spomenikom podignutim u čast palim borcima koji su svoje živote dali za slobodu boreći se tokom dva svetska rata. Meštani se mogu pohvaliti i Festivalom školjki koji se na ovom platou održava svake godine u drugoj polovini jula. Tih dana peku se školjke na žaru, pije se vino, igraju se tradicionalne igre, a sve to uz zvuk buzukija i u prijatnoj atmosferi.
Po nekoj tradiciji, u ulicama oko trga petkom se održava i pijaca gde lokalno stanovništvo prodaje svoje proizvode, ali dolaze i trgovci iz okolnih mesta. Mene su posebno oduševile tezge sa ribom, začinima i bombonama. Tog prepodneva svi dođu do pijace ili u kupovinu, ili da popiju kafu i porazgovaraju sa prijateljima u nekom od okolnih kafeterija. Letos ste za svega 2 evra mogli da poručite tost, grčki frappe (mućena hladna nes kafa) i flašicu vode. Ovo je takođe i prilika turistima za snabdevanje tokom letnje sezone jer u mestu postoje samo manji marketi ali u kojima se mogu pazariti sve potrepštine. U mestu se može naći i pekara i mesara.
Duž ulice koja se proteže uz more nalazi se nekoliko hotela, apartmanskih vila, kafeterija i restorana koji posebno dolaze do izražaja tokom letnje sezone. Na plaži, iznajmljivanje ležaljki funkcioniše tako što poručite neko piće u baru i možete ih koristiti. Cene su niže nego u ostalim letovalištima. Kafa je letos koštala oko jednog evra. Ulaz na plažu se ne naplaćuje tako da se mogu koristiti svi delovi te gradske plaže. More je plitko i pogodno za neplivače i malu decu koja uživaju u igri. Plaža se svakodnevno u jutarnjim satima čisti jer more ume da nanese travu sa pučine što bi bila jedina zamerka za ovo mesto. Dakle, može se desiti da bude malo trave u vodi.
U okolini postoji nekoliko plaža, a izdvojio bih deo obale kod Beach Bara “Bora Bora” pa turisti ovu plažu tako i zovu, “Bora Bora”. Ona je udaljena od Makrigialosa 15-ak minuta hoda.
Ono što je zanimljivo ujedno i pohvalno za ovako malo mesto jeste da imaju turistički informativni centar.
Bitno je da napomenemo da ovo mesto nema diskoteke i mesta za lud provod. Svakako postoje kafeterije, restorani i barovi. Postoji mogućnost i iznajmljivanja automobila, a cene rent a car agencije formiraju neposredno pred početak letnje sezone, te vam sada ne mogu reći koliko bi koštala neka najpovoljnija varijanta.
Ako se odlučite da svoj odmor provedete ovde vreme možete popuniti i odlaskom na neki od fakultativnih izleta kao što su: obilazak Soluna, poseta planini Olimp, obilazak Meteora kao i mnogi drugi.
Dušan Radojčin

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa