27. jul 2017.27. jul 2017.
U SUSRET 48. PLIVAČKOM MARATONU “JARAK–ŠABAC”

SEĆANjE NA ŽRTVE MARŠA

Međunarodni plivački maraton “Jarak-Šabac” ovog leta će doživeti svoje 48. izdanje. Učesnici, čiji će konačan broj biti poznat tokom naredne nedelje, pokušaće 6. avgusta da budu najbrži na deonici od sremskog sela Jarak do plaže Stari grad u Šapcu. Plivačko nadmetanje svakako je centralni događaj tog vikenda, ali je vremenom maratonska trka prerasla u manifestaciju koja ima više sadržaja i zadovoljava različite ukuse.
Iako je Plivački maraton odavno postao institucija za sebe, ne sme se zaboraviti kako je nastao i kome je posvećen. Okupacione snage Trećeg rajha septembra 1941. godine, kao vid odmazde prisilili su sve Šapčane od 16 do 60 godina da, pod pretnjom smrću, trče 22 km od njihovog grada do sela Jarak. Vojnici rajha i NDH ubijali bi svakoga ko bi posustao. Mnogi su uspeli, izdržali, zahvaljujući meštanima Jarka. Svesni da rizikuju živote, Jarčani su davali hleb i vodu žrtvama. Ovaj događaj pamti se kao “Krvavi marš“. Od 1982. godine plivači se nadmeću na deonici od 18,8 km, na stazi od Jarka do Šapca u “Trci mira” i memorijalu posvećenom svim žrtvama “Krvavog marša”. Prvi pobednik “Trke mira” bio je Marino Šoljan sa Hvara ispred Dražena Popovića i Milorada Rajšića. Ipak, 1982. bilo je 13. nadmetanje plivača započeto još 1970. kao san šabačkih plivača da naprave sportsko takmičenje koje sublimira zdravlje, sport i ljubav prema reci. Najpre je staza bila duga 2,5 km, potom 4,5, zatim 8 km, da bi 1977. razdaljina od starta do cilja iznosila 16 km. Prvi inostrani učesnik zaplivao je još 1971. a već tokom 80-ih raste broj plivača iz cele Jugoslavije i inostranstva. Staza je skraćena ponovo tokom ratnih 90-ih, ali je od 1995. otpočeo “oporavak”. Tradicionalno, plivači su se okupljali svake prve nedelje u avgustu, a od tog pravila se odstupilo u periodu kada je Maraton uvršten u program FINA Svetskog kupa.
Prvi pobednik i plivač sa ubedljivo najviše trijumfa je Milorad Rajšić Rajša sa 11 pobeda, od čega sedam uzastopnih od 1970. do 1977. Najbolji stranac je Nace Majcen sa četiri trijumfa. Prethodnog leta pobedio je Splićanin Milan Marin.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa