3. avgust 2017.3. avg 2017.
RADOST CRKVE ŠTO GA IMA
EPARHIJA ŠABAČKA OBELEŽILA ZLATNI JUBILEJ VLADIKE LAVRENTIJA

RADOST CRKVE ŠTO GA IMA

Pola veka arhijerejske službe vladike Lavrentija, najređeg i najvećeg jubileja u episkopskom dostojanstvu, obeležena je dvodnevnim duhovno-kulturnim programom. Svečanosti je prisustvovao i načalstvovao patrijarh srpski gospodin Irinej, što je istorijski događaj za Šabac, u čijem Sabornom hramu za 190 godina postojanja nije služio nijedan patrijarh.
Pogačom i solju dočekan je poglavar crkve, koji je bio u pratnji episkopa valjevskog gospodina Milutina, episkopa Češke pravoslavne crkve gospodina Isaije i sveštenstva iz nekolikih eparhija SPC.
- Ovaj jubilej proslavlja ne samo vladika Lavrentije, nego naša pravoslavna crkva i narod srpski. Vladika ima toliko ljubavi, revnosti i žrtve da bi bio veliki greh to skriti. On je primer kako se voli, kako se revnuje i kako se sve daje za slavu Božju, za svoju veru i svoj narod. U njemu mnogi arhijereji mogu pronaći pravi primer za svoj pastirski rad. Velika je radost crkve što njega ima u svojim redovima, istakao je patrijarh.
Nakon večernje službe, Njegova svetost svečano je otvorio renoviranu portu Sabornog hrama, a potom je održana Duhovna akademija u novoizgrađenom amfiteatru. Dramske sekcije osnovnih i srednjih škola prikazale su pozorišni komad “Telegram” – prikaz detalja iz života vladike Lavrentija, kada je u manastir Krku stigao telegram o njegovom izboru za episkopa, 2. juna 1967. godine. Predstavljena je Monografija “Lavrentije – praznik svetlosti tihe” protođakona dr Ljubomira Rankovića, o kojoj su govorili akademik Matija Bećković, protojerej prof. dr Velibor Džomić i autor.
- Ni izbliza se nije moglo reći, u knjizi od sto osamdeset strana, sve o čoveku koji je epopeja, i svojim životom, i duhovnim, i ljudskim likom. On je, izvan svake sumnje, najveća vrednost Srpske pravoslavne crkve, a moja je sreća i velika Božja milost da sam uz njega proživeo pola veka. Posle Boga i moje porodice, on je najviše učinio za mene, istakao je dr Ranković.
O životu episkopa šabačkog gospodina Lavrentija, govorio je i akademik Matija Bećković:
- Pre šezdeset godina, na dan Svete majke Angeline, zamonašen je u Krušedolu. Tada nije bilo mesta u manastiru, pa je prenoćio pod jednim drvetom. Na monaškom postrigu mu je tadašnji vladika Makarije dao monaško ime Lavrentije, a naš vladika je rekao da mu je svako svetiteljsko ime lepo i da mu je svejedno koje će mu nadenuti. Episkop Jovan Velimirović, čuvši koje je ime vladika dobio, rekao je – Lavrentije, to je kao šerpa. Ta šerpa je postala najprostranija i najmirisnija krstionica srpske crkve.
Svečanoj akademiji u Šabačkoj porti prisustvovao je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Prema njegovim rečima, način na koji vladika Lavrentije vodi Eparhiju šabačku trebalo bi da posluži kao primer svim Šapčanima - Jednog dana ćemo se ponositi činjenicom da smo živeli u njegovo vreme.
Na kraju akademije, patrijarh Irinej uručio je neimarske povelje “Jevrem Obrenović” zaslužnim donatorima, a potom je, u Paviljonu kulture Isidora Sekulić, otvorio izložbu fotografija Od Bogoštice do Bogosavca autora Branislava Stankovića.
U nedelju, nakon arhijerejske liturgije, a povodom zlatnog jubileja, Njegova svetost uručio je vladici Lavrentiju visoko odlikovanje – Orden Svetog Save 1. reda.
M.F.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa