3. avgust 2017.3. avg 2017.
Krivina u ogledalu

Samo je magarac - magarac

Sva sreća pa i mi u Šapcu imamo magarca. I to pravog. Zovu ga Uške. Eno ga u našem zoološkom vrtu u srednjoj Poljoprivrednoj školi. Provodi dane i noći i živi neki svoj, magareći život.
Koliko se Uške promenio, ne znamo. Znamo da je i on poput našeg predsednika najmlađi. Uške je, naime, najmlađi magarac u istoriji Šapca. Nikada nismo imali mlađeg magarca, a kada bolje razmislimo, nikada nismo ni imali magarca, onog pravog.
Onaj što više liči na neku drugu životinju koja ima malo više ljudski lik, tu iz našeg komšiluka, priznao je je javno da je magarac. I to je bilo simpatično svima nama, jedino nije bilo Ušketu.
- Zašto me vređa? Zar su magarci najgluplje životinje? Priznajem da smo malo tvrdoglavi, a ko to danas nije – razmišljao je u sebi Uške dok je žvakao šargarepu.
I stvarno, niko nije ustao u zaštitu jadne životinje. Čak ni Milica koja je spremna da oštri svoje lakirane nokte na svaku pomisao ugrožavanja bilo kojeg životinjskog sveta. Niko.
Uške se pomirio sa svojom sudbinom verujući da njegov rod neće više uzimati u usta. Ali, ne lezi vraže. Čovek koji više nema ličnih ambicija, jer je za svojih 47 godina postao veći Tito od Tita, reče pre neki dan kako se „jedino magarci ne menjaju“.
- Voleo bih da imam dijalog sa tim nebeskim stvorenjem, pa da ga priupitam šta on i njegovovi imaju protiv nas, magaraca. Šta smo im mi skrivili u životu pa nas spominju? Neka nas ostave na miru, imaju oni svojih briga i problema – smaza Uške i treću šargarepu.
Ne staje Uške, ni sa šargarepom, ni sa razmišljanjem. Traži idealan opis za nekoga ko ga vređa, i pronalazi sijaset lepih, što srpskih, što inostranih reči, koji verodostojnije objašnjavaju „kopernikanske obrte“ od njegove časne životinjske sorte.
- Ti i takvi bi mogli malo da konsultuju knjige i da vide da je magarac bio božanstvo u Mesopotamiji i severnoj Africi, i to ne bez razloga. O nama govore loše oni koji su gori od svake životinje – nastavi ljutito Uške.
Razume on da treba napraviti neke rezove u životu, promeniti ženu, postati vegetarijanac, ali pozvati na „100 za jednoga“, a onda sa tim istim mir praviti, teško da ide.
- To uostalom nije moj problem. Mi magarci ne glasamo. Samo je Magarac – magarac – nakrivi šešir Uške i pronađe ’lad da odmori.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa