6. januar 2011.6. jan 2011.
POVODOM DESETOGODIŠNjICE ŠABAČKOG EKOLOŠKOG POKRETA ZA “GLAS PODRINjA“ GOVORI TRIFUN DROBNjAK, PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA

TEŠKO MENjANjE LOŠIH NAVIKA

Pustoš na sve strane, kao posledica rata i sankcija, i na materijalnom i na duhovnom planu. Smeće na svim stranama. Mnogi su isticali da sam Don Kihot, da je haos na svim stranama i da je naše ljude teško promeniti lepim rečima, već samo batinom, kaže Drobnjak.

Kada su nas videli da mi lično čistimo javne površine, odnos je bio drugačiji, a posebno kada su primetili da se hvatamo u koštac sa aero zagađivačima. Skepticizam je bio u opadanju, mada su i dalje smatrali da je to odnos između Davida i Golijata. Naše prisustvo na terenu i intervencije kod akcidentnih situacija, a sve to medijski u to vreme dobro propraćeno učinili su da naš ugled i kod građana i kod institucija poraste, tako da su se građani nama obraćali kad uvide neki ekološki problem, koji ih lično pogađa ili je opšti.

Vrhunac toga je, neposredni prekor građanima od strane naših ekoloških patrola zbog bacanja otpada, tako da je jedan broj građana stvarno počeo da se stidi, smatrajući da i oni doprinose tom ekološkom haosu. Na sreću, taj broj građana u poslednje vreme sve više raste, a sa njim i raste naš Pokret, čija je osnovna intencija razvijanje ekološke svesti građana.

Šta je vaša misija i koje vrste akcija izvodite?

- Naš osnovni zadatak je da uspostavimo harmoniju između čoveka i njegove životne sredine. Te harmonije nema ako svaki građanin i sve institucije ne vode računa o svom prirodnom okruženju. To znači, da moramo zaštiti sve prirodne resurse, dok je to moguće, a pre svega mislim, na vazduh, vodu i zemljište, a preko toga štitimo pre svega sebe, ali floru i faunu.

Naše aktivnosti možemo podeliti na dve grupe: jedne su teorijske ili edukativne gde putem javnih tribina ili okruglih stolova, ili natpisa u štampi, gde i vaš list ima značajnu ulogu, upoznajemo građane o značaju očuvanja određenih resursa, sa akcentom rešavanja problema u našoj sredini, kao što je voda, vazduh, ozonski omotač, zdrava hrana i sl. o kojima eminentni stručnjaci, pre svega praktičari govore o tim pitanjima. Druga naša aktivnost je praktične prirode. Mi izlazimo na teren da bi očistili deo grada, deo sela ili deo planine.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa