3. avgust 2017.3. avg 2017.
NIJEDNO KAO MAJČINO MLEKO
OVE NEDELjE OBELEŽAVA SE SVETSKA NEDELjA DOJENjA

NIJEDNO KAO MAJČINO MLEKO

Od 1. do 7. avgusta obeležava se Svetska, a od 2. do 9. oktobra Nacionalna nedelja dojenja pod sloganom “Podržimo dojenje”. Cilj kampanje je razvijanje svesti o značaju i prednostima dojenja za majku i dete. Tim povodom, razgovarali smo sa pedijatrom šabačkog Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” dr Snežanom Gavrilović.
Do kog uzrasta je zdravo dojiti dete, postoji li neka optimalna granica?
- Preporuka je da majka doji dete u prvoj godini, s tim što već od četvrtog meseca, postoji potreba deteta za nemlečnom ishranom, jer mleko nije više dovoljno da zadovolji potrebe bebe. Do četvrtog, odnosno, šestog meseca bilo bi neophodno, a posle toga, zavisi od potreba i majke i deteta. Što duže, to bolje.
Majčino mleko je nenadoknadivo?
- Ne postoji ništa što može da zameni majčino mleko, zato što ono sadrži antitela i druge supstance koje deluju na imuni sistem bebe. To što ima mamino mleko, nemoguće je ubaciti u bilo koju adaptiranu formulu, bez obzira kakvom vrhunskom tehnologijom da je pripremljena. Mogu se neki proteini nadoknaditi, ali ne i zaštitni faktori, dobre bakterije, koje štite bebu od infekcija i stimulativno deluju na razvoj njenog imuno-sistema.
Postoji i psihololški aspekat dojenja, koji je takođe veoma važan?
- Naravno. Dojenje mnogo znači i za mamu i za bebu. Samo žene koje su dojile znaju kakav je to osećaj kada priviju bebu na grudi, tu toplinu i spregu između nje i bebe. Veliki je gubitak za majke koje prvenstveno sebe lišavaju tog osećaja. U svim aspektima emotivnog sazrevanja bebe, nenadoknadivo je majčino mleko.
Koji su najčešći razlozi zbog kojih majka ne bi smela da doji?
- Ukoliko majka koristi određene lekove zbog hroničnih, psihijatrijskih ili malignih bolesti, preporuka je da ne doji bebu. Ukoliko se dete rodi sa velikim rascepom nepca, ili ima neku metaboličku bolest, dojenje nije dozvoljeno. To se mora prihvatiti kao neminovnost, uvek je interes deteta iznad interesa majke. Sa druge strane, naše mame nemaju dovoljno strpljenja, pa lako odustanu od dojenja. Dojke se pripremaju tokom cele trudnoće i posle porođaja, a u prvih mesec dana se stvara majčino mleko. I kad je njegova količina mala, ipak ima veliki broj antitela, tako da bebi zaista nije potrebno ništa drugo.
Osim beba, i majke imaju korist od dojenja?
- Prilikom dojenja, luči se hormon oksitocin, koji kontrahuje matericu i dovodi do prestanka krvarenja posle porođaja. Smanjuje se rizik od pojave karcinoma dojke i jajnika, a postporođajna depresija je mnogo ređa kod mama koje doje, brži je fizički oporavak od porođaja, kao i vraćanje na telesnu težinu pre trudnoće.
Osim što je zdravo, dojenje je i praktično?
Hranjenje bebe oduzima manje vremena, uvek je spremno, temperatura je idealna, nema potrebe da se podgreva i priprema, dostupno je u svakom trenutku. Greh je svesno odustati od dojenja.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa