3. avgust 2017.3. avg 2017.
KOLEGE IZ NEDELjNIKA „VRANjSKE“ PONIŽENI NA
KONKURSU ZA PROJEKTNO FINANsIRANjE

GAŠIĆU MILIONI, LOKALCIMA NI MRVICE

Od prvog Konkursa za projektno finansiranje medija u Srbiji zabeležene su ogromne nelogičnosti koje dovode u pitanje opravdanost ovakvog načina finansiranja medija
Najnoviji primer iz Vranja je prava paradigma odnosa vlasti prema lokalnim medijima. Jedan od najpoznatijih lokalnih medija u Srbiji nedeljnik „Vranjske“ dobio je na konkursu u svom gradu „ogromnih“ 150.000 dinara, dok je OK radio prošao malo bolje i dobio čitavih 200.000 dinara. Ova dva medija su pravi vranjanski brend, ali nisu po volji lokalnih moćnika kojima se ne sviđaju teme i način na koji ih obrađuju ovi mediji. Ti isti moćnici će se uvek „vaditi“ na priču da je tako odlučila komisija. Činjenice, međutim, ne mogu da budu opovrgnute tako lako.
Naše kolege iz „Vranjskih“ su konkurisale sa istim projektom i kod Ministarstva kulture sa idejom da taj projekat bude finansiran iz više izvora kako bi bio prihvatljiviji, nezavisniji, kontrolisaniji, transparentniji. Konkurs Ministarstva kulture su prošli bez ikakvih problema. Projekat je proglašen odličnim, a ministar je svojim potpisom podržao realizaciju tog projekta. Za lokalnu komisiju, ono što je Ministarstvo kulture ocenilo odličnim, taj projekat je bezveze i odbačen je, odnosno ponižen sa 150.000 dinara.
I sada smo došli u situaciju da, kako to naš predsednik države ume da kaže, prvi put u novijoj istoriji, jedna medijska kuća neće da potpiše ugovor sa Gradom i neće uzeti tih 150.000 dinara.
S druge strane, sedam miliona dinara je dobila, kako kažu Vranjanci, „Gašićeva“ televizija koja dnevno napravi 30 minuta sopstvenog programa, ali je očigledno po volji lokalnog SNS. Ova televizija je osnovana prošle godine pred izbore i već je stekla poverenje Komisije i gradskih čelnika da je najvažniji faktor informisanja u gradu.
I to je matrica po kojoj funkcioniše čitav sistem, ne samo u Vranju. Zanimljivo je da je do pre godinu dana na čelu Vranja bio socijalista Zoran Antić. „Vranjske“ su i tada imale kritički stav prema pojedinim pitanjima kada je reč o Gradskoj upravi. U jednom razgovoru sa gospodinom Antićem pitali smo ga da li mu smeta to što ga „Vranjske“ kritikuju, a on je na čelu lokalne samouprave koja finansira te novine. Odgovorio je šmekerski – Svako radi svoj posao.
I drugi socijalista sa juga Srbije Novica Tončev kaže da je dužnost i obaveza lokalnih medija da kritikuju vlast kada za to ima osnova i potrebe. Naprednjaci koji imaju vlast u 90 odsto srpskih gradova i opština ne misle tako. Za njih su samo poslušni mediji – mediji koji zaslužuju da budu finansirani bez obzira na projekte sa kojima konkurišu.
Zahvaljujući ovako razrađenom sistemu, mnogi lokalni mediji već su ugašeni, a neki će tek biti. To su privatizacija i projektno finansiranje doneli medijima i građanima Srbije. Iole kritičnije razmišljanje naspram SNS i te bratije, biće sankcionisano, dovedeno do ruba propasti, uništeno, i na kraju ugašeno.
Rešenje ovog problema je verovatno svetlosnim godinama udaljeno od nas. Problem je u celom sistemu koji mora da se restartuje i ne sme da zavisi od volje moćnika. Verovatno je daleko dan kada će na vlasti biti stranka koja neće želeti da uređuje medije i da novinare pusti da rade svoj posao bez autocenzure, koja je mnogo opasnija od cenzure. Do tada će mnogo vode proteći svim našim rekama, ali kad-tad to će vreme doći.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa