3. avgust 2017.3. avg 2017.
GOSTILjSKI VODOPAD
SA PUTA PO ZLATIBORU I OKOLINI

GOSTILjSKI VODOPAD

Oaza prijatnosti u planini. Voda kao led, pada sa visine od 20 metara gradeći potom više manjih vodopada. Uliva se u reku Katušnicu
Jedan od krivudavih planinskih asfaltnih puteva prema Zlatiboru, priznatom turističkom centru Srbije, koji se nalazi na nadmorskoj visini od oko hiljadu metara vodi preko živopisnih predela Tare. On se jednim delom pretvara u široku pravu saobraćajnicu pored koje ima dosta mesta za odmor, rekreaciju i predah ukoliko se za to ukaže prilika.
Već sami ulazak u ovo poznato srpsko odmaralište koje neprestano dobija nove sadržaje, ukazuje da ove godine ima dosta turista. Mnogi su po sopstvenim rečima ovde došli radi svežeg planinskog vazduha, tišine i mira daleko od gradske vreve. Drugima je ova planina, bogata borovom šumom koja je često na meti graditelja, mesto za predah na putu ka crnogorskom primorju ili obratno (pri povratku gotovo obavezno ovde svraćaju).
Svejedno, Gostiljski vodopad koji je bio jedna od destinacija na našem putovanju kroz ovaj živopisni kraj Srbije, privlači veliku pažnju brojnih znatiželjnika, ljubitelja prirode i čistog vazduha.
Sam vodopad, nalazi se u istoimenom selu koje pripada opštini Čajetina i Zlatiborskom okrugu. Krivudav asfaltni put vodi nas tamo. Meštani Gostilja tvrde da su pored vodopada izuzetno ponosni i o njima se zna u širim krugovima po zemljaku Dimitriju Tucoviću, koji je ovde rođen.
Kad su posetioci Zlatibora u pitanju, preovlađuje interesovanje za hidrološku vrednost samog vodopada, koji je udaljen 25 kilometara od centra čuvenog turističkog mesta. On u poslednje vreme poprima odlike gradske celine. I letimičan pogled na njega govori o pravom prazniku za oči i dušu. Nalazi se na Gostiljskoj reci, ispred ušća u reku Katušnicu. Voda se obrušava sa visine od 20 metara. Litice su krečnjačke. Voda izuzetno čista i hladna. Starosedeoci kažu može da se pije.
- Zaista sam oduševljena ljudima i predelom. Sve je nekako tajanstveno, mirno i čisto. Reklo bi se pravi “raj na zemlji”, kaže Mirjana Gajić, učiteljica iz Bogatića, jedna od brojnih posetilaca vodopada.
On je nezaobilazna stanica brojnih turista (domaćih i stranih) koji dolaze na Zlatibor.
Bolji poznavaoci kažu da nizvodno ovaj vodopad gradi veći broj manjih, dok se voda iz svih uliva u reku Katušnicu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa