3. avgust 2017.3. avg 2017.
FUDBAL I PRIJATELjSTVA
RAZGOVOR SA BOJANOM DULOVIĆEM TRENEROM U DUBAIJU

FUDBAL I PRIJATELjSTVA

Kažu da nema države gde se ne može čuti naš jezik, gde nema nekoga ko jednom nije spakovao kofere i krenuo baš tu u avanturu života. Bojana Dulovića put je odveo u Emirate. Otišao je da pokuša, a četiri godine kasnije može konstatovati da je uspeo. Radi posao koji voli, a putevi su mu se ukrstili i sa slavnim Maradonom
Pre četiri godine šabački fudbalski trener Bojan Dulović otisnuo se na jugoistok. Nije otišao potpuno bez potpore, ali i dalje je nosio veliki rizik i nedoumicu hoće li uspeti? Sportski duh ga je vodio u veri da je doneo životno važnu odluku koja neće biti “kratkog daha”.
Šta Vas je navelo da krenete na daleki put? Koji je bio razlog odlaska?
- Nije bilo nekog posebnog povoda, jednostavno sam poželeo da napravim neku promenu, želeo sam izazov. Nije to bila uobičajena potraga za finansijama i kvalitetnijim životom. U Dubaiju je bio moj dobar prijatelj Ratko Božić, te sam lako odabrao destinaciju. On je tamo dugo i njegova pomoć bila je velika u najtežem periodu adaptacije.
Počeci u Emiratima?
- Fudbal je moja ljubav, ali sam po dolasku radio dva posla. Imao sam dogovoren posao u jednoj lokalnoj akademiji, no tu nikada nisam otpočeo rad. Javio sam se na oglas kluba “E sport” za trenera, ukazali su mi poverenje i još sam tu, posle četiri godine. Istovremeno sam, neko vreme, bio sam konobar u noćnom klubu. Nije lako raditi dva posla, ali nije ni neizvodljivo kada imate svoj krajnji cilj koji vas vuče dalje.
Gde je otpočela Vaša fudbalska karijera?
- Trenirao sam u šabačkim klubovima, “Radničkom” i “Mačvi”, ali sam mnogo više voleo mali fudbal, odnosno futsal. Brzo sam se preorijentisao, igrao sam u dva navrata i Prvu ligu za klubove iz Šapca. Ta ljubav još uvek traje, te i danas igram na turnirima za ekipu “Sind”.
Fudbal u Emiratima je u ekspanziji. Daleko je iza evropskog po kvalitetu, iznad po uslovima.
- Uslovi su nestvarni, ali oni sami ne mogu doneti kvalitet. Ne samo da je iza evropskog, već i iza ostalih kontinenata na kojima se igra. No, hoće da ulažu, veruju inostranim stručnjacima, te se napredak vidi svake godine. Mislim da imaju strpljenja za ostvarivanje svojih snova, što je najbitnije kada se nešto gradi od početka.
Ima li još trenera iz Šapca i okoline u Dubaiju?
- Od Šapčana tu su Bokica Matić, zaposlen u Akademiji Real Madrida, odnosno Aleksandar Petrović, poznatiji kao Bađo, trener u Akademiji Rome.
Svakako da je deo Vašeg uspeha u UAE i saradnja sa velikim Dijegom Armandom Maradonom. Prvo ste bili saradnici, a sada ističete i prijateljstvo među vama.
- Ponosan sam na tu činjenicu. On je bio moj idol iz detinjstva, kad god smo igrali fudbal uvek sam nosio dres sa brojem deset, navijao za Argentinu na velikim takmičenjima, a sada sam postao prijatelj sa nekim za koga nisam verovao da ga gledam na TV. Najpre sam mu bio lični trener, no brzo je to preraslo u veliko prijateljstvo. On je u svakom smislu poseban, privlači pažnju gde god se pojavi, ali ima i dozu poštovanja prema svojim navijačima što je velika stvar.
Godine čine svoje, daleko je od forme iz igračkih dana, ali da li je još tu majstorstvo koje ga je krasilo?
- Još je veliki profesionalac, treningu prilazi kao u igračkim danima. Svemu pristupa ozbiljno, žarko želi da pobedi čak i kada na treningu igramo bilo koji sport. Ostavile su godine i grubi startovi traga, teže se kreće, no neke stvari se ne zaboravljaju, još je velemajstor i sa loptom radi nešto što 90% aktivnih igrača ne može.
Gde je Maradona danas, kod nas se stekao utisak da je veliki poštovalac našeg naroda?
- On je trenutno trener u FK “Fujairah” i veoma aktivan kao ambasador FIFA, zaštitno lice svetske kuće fudbala. Bilo je još slavnih ličnosti koje sam upoznao, ali je on ostavio najjači utisak. Apsolutno, jedan je od najvećih navijača Novaka Đokovića i voli Srbe i Srbiju.
Svakodnevni život u Dubaiju? Kod nas je taj grad pojam glamura, bogatstva, skupih automobila, da li je zaista baš tako?
- Dubai odiše glamurom, jednostavno sve sija, šljašti, a to je atraktivno za domicilno stanovništvo, posetioce, ali i TV kamere. Ipak, nije baš svugde tako. Postoji i ovde jeftina radna snaga pristigla mahom iz Indije, Pakistana i još nekih država. Oni žive u radničkim naseljima, jako teškim uslovima i taj prizor nije ni malo lep, a mnogima je nepojmljiv za Emirate. Naravno, sve to je dobro zamaskirano kako se ne bi kvario sveopšti utisak.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa