10. avgust 2017.10. avg 2017.
ALEKSANDAR VULIN PREDLAŽE DA GRAĐANI SRBIJE; BEZ OBZIRA NA POL I STAROST, TREBA DA SE VOJNO OSPOSOBE

MINISTAR BEZ OBUKE KOMANDUJE GOTOVS

Ministar Vulin kaže da svi napori koje ulaže to ministarstvo, Generalštab i Komanda za obuku nisu dovoljni bez pomoći čitave države i društva. Kostadinović (DS): Apsurd srpske politike ogleda se upravo u tome što osoba kao što je Vulin može biti ministar bilo čega. Katić (NS): Toplo mu preporučujem da tu obuku organizuje za sebe u nekoj kasarni. Pavlović (DSS): Kakva on ima znanja da bi on predlagao bilo šta što ima veze sa Vojskom Srbije
Ministarstvo odbrane do kraja godine trebalo bi da donese strategiju odbrane na osnovu koje će se konkretno znati kakvu će vrstu obuke i ko sve imati, građani Srbije koji nisu vojni obveznici, uključujući i žene.
Ovu, slobodno možemo reći “genijalnu” ideju široj javnosti prezentovao je minister odbrane Aleksandar Vulin koji je vojsku video samo na televiziji pošto je nije služio.
Ministar Vulin kaže da svi napori koje ulaže to ministarstvo, Generalštab i Komanda za obuku nisu dovoljni bez pomoći čitave države i društva.
- Zato mi moramo da nađemo načine da ponovo u proces obuke uvedemo i one koji nisu pripadnici vojske. Ni jedna vojska na svetu nije dovoljno brojna, ni jedna vojska na svetu nije dovoljno spremna za izazove koji su pred nama, ukoliko nema podršku čitavog stanovništva, ukoliko nema podršku svih građana jedne zemlje - naveo je Vulin.
Prema njegovim rečima, svaka armija ima svoju vojnu komponentu, ali isto tako i civilnu, i ima potrebu da se određene veštine i specijalnosti prenesu na što veći broj građana.
- Tako je u svim zemljama na svetu, posebno u zemljama koje ne mogu da se oslone ni na jedan pakt. Nemojte zaboraviti, mi smo neutralna zemlja, nemamo na koga da se oslonimo, mi možemo da računamo samo na sebe i svoje stanovništvo - istakao je Vulin.
On je dodao da naravno da niko ne misli da bi civilu dali kalašnjikov, ali da i te kako misle da civilu daju prvi zavoj, sposobnosti i veštinu da pomogne u elementarnim nepogodama.
- Potrebno je da to uradimo i smatramo da to uradimo kroz prosvetni sistem, kroz naš sistem u celini. Uostalom, do kraja godine se donosi strategija odbrane gde će u skladu sa pretnjama i opasnostima koje prepoznaje naša armija biti predloženi odgovarajući odgovori - naglasio je ministar odbrane.
Apsurd srpske politike
Ova tema je postala veoma aktuelna u srpskoj javnosti, a u prvi plan se ističe upravo ministar odbrane.
- Apsurd srpske politike ogleda se upravo u tome što osoba kao što je Vulin može biti ministar bilo čega, a da ne pominjemo ministar ovako bitnog resora kao što je vojska. To što neko, ko na prvom mestu nije služio vojni rok, pompezno i na sva zvona objavljuje kako će da zavede red u vojsci i uvede kao obavezu da svi prođu vojnu obuku, nažalost, nije izolovan slučaj, već, naprotiv, matrica po kojoj aktuelan režim i sprovodi vlast. Zaobilazi se suština, obesmišljava se svaka profesija i svaka institucija u zemlji, svaka javna funkcija se izvrgava ruglu, na prvom mestu kroz sam odabir ljudi koji tu funkciju obavljaju, a onda i kroz sam način vršenja tog javnog posla i poruka koje se sa tog mesta šalju građanima – smatra Dušan Kostadinović, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Šapcu.
On ističe da se stalno stvara stanje tenzije kroz najavu istorijskih promena i dešavanja, kako bi se održala iluzija da naši vlastodršci rade veliki posao i da je prosto nedopustivo da ih u tome ometamo ili kritikujemo, a u suštini se ništa dobro ne čini za ovu zemlju, samo se urušava sistem kako bi jedan čovek za sebe obezbedio što veću moć.
- Čitava vladavina ovog režima može se opisati metaforom „ Potemkinova sela“, što iz dana u dan postaje sve očiglednije. Otvaraju se fabrike koje čak i nisu izgrađene do kraja, pa nemaju ni teorijsku mogućnost da počnu proizvodnju, ali na dan kad Vučić preseca vrpcu, u režiji njegovih partijskih poslušnika, za odabrane medije odigra se predstava o uspešnom poslovanju te fabrike koja pritom zapošljava 2.000 radnika i rešava problem nezaposlenih u tom gradu. Kao što smo gledali tu predstavu, tako sada imamo i igrokaz Vulinovog vojnog komandovanja. Resor vojske se tolikom brzinom unapređuje da smo postali jedna od najjačih svetskih vojnih sila a da to nismo ni primetili, jer samo treba da se još malo strpimo da pristignu ruski migovi i sve će biti rešeno, naravno, i da svi prođemo vojnu obuku – dodaje Kostadinović
Odbrana države nije za amatere
Predsednik GO Nove Srbije u Šapcu Božidar Katić najavu ministra odbrane o obaveznoj obuci celokupnog stanovništva predstavlja klasičan način skretanja pažnje lupetanjem, popularno spin.
- Odbrana države je izuzetno ozbiljna stvar. Podrazumeva do najsitnijih detalja razrađen sistem. I nije za amatere, posebno je strašno da se njom bave oni koji nemaju ni elementarno iskustvo, bar odslužen vojni rok. Ministar bi morao da nam predstavi sistem po kom zamišlja ovo da izvede, kadrove koji su sposobni da tu obuku izvrše, mesta za obuku, planove, način kako da se odsustvo sa posla plati i načine za bezbedno obavljanje ove, ni malo bezopasne stvari. Bez svega toga ovo je samo ono skretanje pažnje iz prve rečenice – naglašava Katić.
On, sa druge strane, razume potrebu ministra da prođe tu obuku, da pokaže da i on to može.
- Toplo mu preporučujem da tu obuku organizuje za sebe u nekoj kasarni, toliko valjda može. Inače, ministre, nije ništa posebno, ni teško, ni zabavno, malo strojeve radnje, malo kopanje, malo rasklapanje i sklapanje puške, prva pomoć, razvijanje u strelce (ali to već ne može sam). Očekujem od novog ministra da nam predstavi koncept odbrane i način da osigura bezbednost ove zemlje, celovitost njene teritorije i nepovredivost granica. I to kao sistem, a ne kao vulinanje – zaključuje Katić.
Zamena teza
I predsednik GO Demokratske stranke Srbije u Šapcu dr Aleksandar Pavlović tvrdi da se radi o zameni teza i da prvo treba da se postavi pitanje koji su to kvaliteti i stručnost Aleksandra Vulina za ministra odbrane.
- Kakvo je njegovo iskustvo sa vojskom i kakva znanja ima koja su potrebna za ministra odbrane, da bi on predlagao bilo šta što ima veze sa Vojskom Srbije. Postavlja se i pitanje čije je to Vojska Srbije kada je razoružana. Raniji ministri odbrane iz redova DS u dovoljnoj meri su razoružali vojsku koje je propisai NATO. Ova alijanska je odličila šta će i gde će da ima naoružanje, kao i mnogo toga drugo – dodaje Pavlović.
Po njemu, vojska je dovedena u polužaj u kojem nikada nije bila i građanima Srbije se baca prašina u oči.
- Srbija je u mnogo lošoj situaciji, pa i u vojnoj, a novi svetski poredak ubrzano ostvaruje svoje zamisli u prekrajanju granica. Pitanje Makedonije je već došlo na dnevni red, jer su postavili svoju vladu, Albanci će pod rukovodstvom Amerikanaca da nastave da šire priču o jednoj albanskoj državi. A, mi pričamo o obučavanju naroda. Dobili smo omladinu koja je potpuno otuđena od nacionalne svesti i patriotizma - zaključuje Pavlović.
ONO I DSZ U SREDNjOJ ŠKOLI
General u penziji Sreto Malinović smatra da u državi koja nema obavezu služenja vojnog roka stanovništvo mora na drugi način obučiti da se brani.
- Što se ne bi u srednje škole uveo nekadašnji predmet odbrana i zaštita, da se upoznaju sa osnovama naoružanja, nekada su učenici srednjih škola išli na gađanja, ne da se obuče da budu militantni, već da mogu da se odbrane - kaže Malinović.
N. K.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa