10. avgust 2017.10. avg 2017.
DOMINACIJE SENĆANINA I ČEHINjE
FARKAŠ I ŠTERBOVA UBEDLjIVO SLAVILI NA MEĐUNARODNOM PLIVAČKOM MARATONU “JARAK – ŠABAC”

DOMINACIJE SENĆANINA I ČEHINjE

Nekoliko zaveslaja bilo je dovoljno Tamašu Farkašu da stvori prednost, a dok su svi čekali da padne i izgubi snagu zbog tempa koji je nametnuo, on je samouvereno prvi dotakao cilj. Borba za drugo mesto neizvesna do poslednjeg metra. Šterbova najbolja u ženskoj konkurenciji
Nacionalni rekorder na pet i deset kiolometara Tamaš Farkaš stigao je na tradicionalni maraton sa jasnim ciljem, hteo je trijumf. Nadmetanje na 19 km podrazumeva pametnu taktiku, ali Farkaševa sjajna forma omogućila mu je da ubrzo po startu u Jarku stvori prednost od 50-ak metara i potom je postepeno uvećava. Delovalo je da pliva u suviše brzom ritmu, naročito kada se uzmu u obzir teški uslovi. Visoka temperatura vode i nizak vodostaj predstavljali su dodatno opterećenje. Lider je malo usporio u jednom delu, dao šansu, u tom trenutku drugoplasiranom Kačerovskom da se približi, no baš kod železničkog mosta, usledio je novi beg Farkaša i bilo je jasno da nema neizvesnosti oko pobednika. Trijumf u vremenu 2:48:54.
- Treći put plivam u Šapcu, ali sada je bilo najteže. Teško je plivati u ovakvim uslovima, no dobro sam se pripremio, imao svoj plan i drago mi je što mi je to donelo trijumf – istakao je pobednik Farkaš.
Nedostatak uzbuđenja u borbi za prvo mesto, nadoknadila je bitka za drugo. Izgledalo je da će Čeh Kačerovski postati vicešampion, no snagu za sam finiš čuvao je mladi Bence Balzam. Bečejac nošen podrškom publike smanjuje postepeno razliku i bukvalno u poslednjim metrima preuzima drugo mesto, stotinku brži od Kačerovskog (2:57:08:13 i 2:57:08:14).
Ukupno četvrta, ali dominantno najbrža kod dama je reprezentativka Češke Lenka Šterbova. Poput Farkaša povela je od starta i plivala svoju trku dospevši na cilj posle dva sata, 59 minuta i 38 sekundi, deset minuta pre sunarodnice Veronike Milerske. Treća među plivačicama naša mlada nada iz Bečeja Jovana Ječanski.
- Često gostujem u Šapcu, imala sam i do sada uspeha, te sam i ove godine došla sa ciljem da pobedim. Zadovoljna sam kako se trka odvijala i ponosna sam na trijumf – naglasila je Šterbova.
Rus Valerij Leščanov nije startovao, te je umesto predviđenih 18, Maraton započelo 17 plivača. Publika na Starom Gradu pozdravila je 15 maratonaca, a tokom nadmetanja odustali su Draško Đurić (BiH) i Hasnoši Tot Čongor (Srbija). Pobednici u obe konkurencije osvojili su po 800 evra, drugoplasirani 600, trećeplasirani 400, a najbolji iz Srbije su osvojili: 300, 200 i 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa