17. avgust 2017.17. avg 2017.
JOVO BAKIĆ ZA “GLAS PODRINjA”

Vučić je problem, ali nije jedini

“Uvek vredi protestovati, ako ni zbog čega drugog, a ono da bismo izvukli neke pouke iz poraza za sledeće borbe.” “ Vučić je problem, ali nije jedini, pa čak ni najveći” “Želeo bih da vidim „Bele“, i „Ne davimo Beograd“ zajedno. Njihova pozitivna energija, neistrošenost, pamet i posvećenost borbi protiv kapitalističkog razvlašćivanja u mestima njihovog obitavanja predstavljale bi onaj neophodni zamajac zamašnijim promenama”
Sociolog Jovo Bakić nedavno je opet bio predmet cenzure zbog reči upućenih na račun vlasti. U intervjuu za “Glas Podrinja” pričao je detaljnije o ovome ali i o mnogim drugim aktuelnim temama. Komentarisao je trenutnu političku situaciju, očekivanja od opozicije, mogućnost raspisivanja novih parlamentarnih izbora, kao i neke od nedavno završenih radničkih protesta.
Prošlog meseca je uredništvo Politike odbilo da objavi Vašu kolumnu zbog, kako se navodi, „prejakih reči“ na račun vlasti. Koje su „prejake reči“ bile u pitanju?
-Uredništvo „Politike“ je tražilo da izbacim reči „politikant“ za Aleksandra Vučića i „njegove sluge“ za njegove sluge. Nisam bio spreman to da uradim, jer Aleksandar Vučić jeste politikant, a njegove sluge pustoše ovu nesrećnu zemlju „po njegovoj milosti“. Ova kolumna se nije razlikovala u oštrini od mnogih koje su dotad prolazile, ali je uredništvo, koje i samo spada u gore pomenute sluge, moralo na nekom mestu da preseče našu saradnju. Ono je došlo na čelo „Politike“ u sred predizborne predsedničke kampanje, pretvorivši „najstariji list na Balkanu“ u stranački bilten SNS-a, i od tada se, primenjujući ne mnogo pametne metode, mučilo da me odstrani. Namerno nisam hteo sam da odem, već sam ih blago izazivao da oni prekinu saradnju. Očekivao sam da će to uraditi na trapav način, a oni su moje nade sasvim opravdali.
Štrajk radnika u Fiatu je gotov, a na osnovu postignutog dogovora se zaključuje da su radnici (opet) prevareni. Kako to komentarišete?
-Sindikati nemaju snagu. Da biste imali snagu, morate biti kadri da isplaćujete pristojnu sumu novca radnicima dok štrajkuju, jer oni moraju da prehrane porodice. Ako to ne možete da obezbedite, bolje je da štrajk ne započinjete. Sindikati na periferiji svetskog kapitalističkog sistema uglavnom manipulišu radnicima u službi vlasti ili poslodavaca, pa se to potvrdilo i u ovom slučaju.
Šta mislite o izjavi predsednika UGS Sloga Željka Veselinovića da je neophodna lustracija sindikata?
-U načelu sam protiv lustracija, jer onaj koji lustrira neretko treba da bude i sam lustriran. No, u slučaju revolucije, moglo bi se razmišljati o revolucionarnoj pravdi, iako i ona neretko donosi više štete no koristi. Uvek bi trebalo videti da li su neki pozitivni zakonski propisi prekršeni, pa onda suditi, ako jesu. U protivnom, valjda su radnici kadri da sami biraju vođstvo sindikata…
S obzirom na to kako se završio štrajk radnika u Fiatu i s obzirom na iskustva iz mnogih protesta koje smo imali u poslednje vreme poput studentskih, protesta Protiv diktature itd. Koje pouke možemo izvući za neke buduće borbe? Vredi li protestovati u Srbiji?
-Uvek vredi protestovati, ako ni zbog čega drugog, a ono da bismo izvukli neke pouke iz poraza za sledeće borbe. Protesti skreću pažnju javnosti na veća ogrešenja vlasti o prava građana (npr. krađa izbora tokom 1990-ih, rušenje u Hercegovačkoj, neravnopravan položaj političkih takmičara i sl.) i to je njihova osnovna svrha. Oni pozivaju na buđenje svesti i savesti građana. Studenti i građani moraju da se povezuju, i to je već na vidiku. Radnici su u ovoj borbi neophodni, ali oni sami moraju da odmere da li im je to u interesu.
Neki rešenje ovih i sličnih problema vide u smeni Vučića a za početni korak u tome se smatraju beogradski izbori. Kakav ishod očekujete na tim izborima?
- On je samo vrh ledenog brega, tj. čelnik jednog naopakog sistema, kojega je nasledio i sistematski ga usavršava, dok nas isto tako sistematski uništava. Nisam naročiti optimista, jer očekujem Vučićeva „kukavičja jaja“, tj. Šapićevu listu, a ako iz istraživanja javnog mnjenja zaključi da mu ni Šapić ne jamči pobedu, onda će u vatru poslati i ucenjenoga Đilasa. Ova dvojica bi odvukli deo opozicionih glasača i onemogućili Vučićev poraz. Osim toga, teško će opozicija nešto uraditi, dokle god se u njoj motaju političari poput Šutanovca. Potrebne su nove ideje, nov način ponašanja i nove ličnosti. Neophodni su kako pamet tako čestitost, kako hrabrost tako spremnost da se služi građanima, a bojim se da ničega od navedenog većina opozicionih vođa ne poseduje. Želeo bih da vidim „Bele“, i „Ne davimo Beograd“ zajedno. Njihova pozitivna energija, neistrošenost, pamet i posvećenost borbi protiv kapitalističkog razvlašćivanja u mestima njihovog obitavanja predstavljale bi onaj neophodni zamajac zamašnijim promenama, jer u Nišu bi im se mogao pridružiti Pokret stanara (prvi građanski pokret koji je izvojevao pobedu protiv vlasti u Srbiji), pa tu je kraljevačka građanska organizacija itd. Potrebno je umrežavanje ovakvih samoniklih građanskih pokreta i grupa, jer samo oni mogu temeljno izmeniti sistem. Oni bi svakako i prevashodno morali da se bore protiv Vučića, ali oni bi pokazali građanima i kako da izbace smeće iz opozicije. Posle Vučićevog poraza mora se graditi nešto sasvim drugačije, dok bi povratak na stanje do 2012. predstavljalo moralni i politički sunovrat (na tu kartu Vučić i igra, iako je njegov autoritarni oligarhijski sistem još rđaviji od čiste oligarhije). Mnogi iz sadašnje opozicije to nisu shvatili, već misle da su oni bili sjajna vlast pre Vučića. Pošto je to tako, građani moraju da ih postave na svoje mesto. Sredstvo građana mogla bi da bude koalicija o kojoj sam govorio.
Da li možemo očekivati i raspisivanje vandrednih parlamentarnih izbora zajedno sa lokalnim u Beogradu?
-Očekujem ih, jer Vučić ne voli osećaj nesigurnosti, a u Beogradu njegova razbojnička družina ne stoji najbolje, pa će pokušati da poboljša poziciju u glavnom gradu tako što će spojiti beogradske s parlamentarnim izborima.
Hoćemo li uskoro svi ići na vojnu obuku kao što ministar Vulin kaže?
-Što se mene tiče, već sam, za razliku od ministra, obučavan izvesnim vojničkim veštinama. Mislim da vojna obuka (znatno kraća no što je bila, npr. 3 meseca) ne može da škodi, iako uopšte nisam sklon militarizmu. Građanin podrazumeva u sebi vojnika, jer kada mu neko ugrožava građansko dostojanstvo i slobode, bilo spolja (agresijom) bilo iznutra (autoritarnom vladavinom), vojno obučeni građanin spreman je da se brani, pa i potencijalni agresor mora da se zamisli da li mu je u interesu da pokušava da potčini dostojanstvenoga građanina i njegovu zemlju. Nema oporezivanja bez građanskih prava, ali nema ni zajamčenih građanskih prava bez vojne obučenosti i spremnosti da se one bezuslovno i svim sredstvima brane.
Za kraj, da imate priliku da se na televiziji Pink nekome obratite kratkim otvorenim pismom, ko bi to bio? Šta biste mu poručili?
Čovek koji drži do sebe ne pojavljuje se na Pinku, a onaj koji odatle šalje bilo kakve poruke bilo kome svakako ne zaslužuje ni pažnju ni poštovanje. Prema tome, nisam se tamo pojavljivao ni onda kada su me zvali, pa ne nameravam ni u budućnosti. Jedna od ozbiljnijih grešaka Zorana Đinđića, tik uz onu koja se odnosi na bezglavo privatizovanje svega i svačega, te uvođenje veronauke u javne škole, odnosi se i na instrumentalizaciju Pinka u svrhe njegove vlasti. To vrelo primitivizma i gluposti treba bezuslovno ukinuti, a njegovog vlasnika izvesti pred sud, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog izbegavanja plaćanja poreza. Osim toga, članovi regulatornog tela bi morali da odgovaraju, kada se vlast promeni, zbog izbegavanja obavljanja svog posla. U najmanju ruku, morali bi da vrate sve novce koje su primili, dok nisu obavljali posao za koji su bili plaćeni.
K. Antonić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa