17. avgust 2017.17. avg 2017.
PRAVILNA KOSIDBA I NEGA LUCERKE

STIŽE I POSLEDNjI OTKOS

Kako se lucerka intenzivno gaji i koristi i u senaži i u silaži, to joj treba posvetiti veliku pažnju oko nege, jer na jednoj parceli treba da ostane do pet godina, što kod naših poljoprivrednika nije slučaj. Da bi lucerka mogla da se zasnuje najpre treba obezbediti kvalitetno zemljište čija pH vrednost ne sme biti ispod 5, jer kisela zemljišta ne podnosi. Osim toga, za lucerku u zasnivanju treba obezbediti velike količine mineralnih hraniva, jer na nivo rezervnih materija u korenu lucerke utiče prvenstveno plodnost zemljišta, klimatski faktori, osobine sorte i oštećenja od štetočina i bolesti.
-Visoka plodnost zemljišta, posebno bogata kalijumom, doprinose bolju sintezu i akumulaciju hraniva i smanjuju stres izazvan jesenjom kosidbom. Najznačajni faktor je, ipak, vreme kosidbe lucerke tokom godine, kao i pravo vreme poslednje kosidbe u jesen. Prema brojim istraživanjima stepen oštećenja lucerke tokom zime je u tesnoj vezi sa nivoom rezervnih hraniva u korenu. Sistem kosidbe u jesen treba da obezbedi obnovu rezervnih hranjivih materija, koje će omogućiti preživljavanje biljaka i na najnižim temperaturama. Kosidba u oktobru nema uticaj na prinos ako je lucerka pravilno đubrena kalijumom, kaže stručnjak Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Gordana Rehak.
Potrebno je znati koliko otkosa će se koristiti u toku godine, a onda na osnovu toga odrediti broj kosidbe i naravno dozvoliti biljkama da se regenerišu. Takođe, niska kosidba onemogućava regeneraciju, pa je neophodno i na to obratiti pažnju.
Za prinos i dužinu života lucerišta značajno je da se kosi u odgovarajućoj fazi tokom godine, kako ne bi kosili isuviše mlade biljke pre faze cvetanja, jer to smanjuje sadržaj ugljenih hidrata u korenu, što je u direktnoj vezi sa otpornošću lucerke prema niskim temperaturama. Pravovremanom kosidbom lucerke u jesen značajno mogu da se isprave greške u određivanju kosidbe tokom godine, i ublaži nepovoljno delovanje drugih faktora.
-Štetan efekat jesenje kosidbe je manji ako nema stresnih ekoloških uslova. Blaga temperatura zimi i prisustvo funkcionalnih prizemnih listova na biljkama, obezbeđuje veći sadržaj šećera u korenu i smanjuje nepovoljan uticaj jesenje kosidbe. Sorte tolerantne na češću kosidbu, otporne na niske temerature i bolesti, uspevaju da akumuliraju rezervne materije i umanje negativne posledice jesenje kosidbe na prinos i trajanje lucerišta. Iznurena lucerka je usled napada bolesti osetljivija na nepovoljne efekte jesenje kosidbe. Treći otkos krajem septembra i početkom oktobra može da izazove smanjenja prinosa lucerke i trajanje lucerišta. Na osnovu brojnih istraživanja prihvaćena je preporuka da lucerku treba kositi četiri do šest nedelja pre prvog mraza, naglašava Rehak.
Da bi se postigao maksimalni prinos u narednoj godini preporučuje se kosidba trećeg otkosa u periodu između 15. septembra i 15. oktobra. Češće se u našoj zemlji koristi četvorootkosni sistem, u uslovima suvog ratarenja, a u navodnjavanju ili sa dovoljno vlage petootkosni sistem. Treći otkos u četvorootkosnom sistemu kosi se u periodu od 20. jula do 1. avgusta a poslednji četvrti otkos oko 10. septembra. U petootkosnom sistemu najčešće se četvrti otkos kosi oko 20. jula a peti 28. septembra.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa