24. avgust 2017.24. avg 2017.
POČELO POTPISIVANjE UGOVORA SA MUZIČARIMA

POTPIS SA PEVAČEM PA KOD MATIČARA

Ugostitelji, odnosno organizatori veselja, moraće da sklope ugovor sa svakim muzičarem pojedinačno, uplate novac na žiro-račun i PDV od 17 odsto. “Niko nema ništa protiv da u ovoj delatnosti sve bude uvedeno u legalne tokove. Međutim, postoji više problema i pitanja”, kaže Dejan Lazarević, vlasnik pivnice „Troters“. “Ne možemo Šaban Šaulić, Aco Pejović i ja da budemo isti i da njima u Ugovoru piše da pevaju za 500 dinara dva sata”, ističe Stevan Pupak Petrović, muzičar
Od 1. avgusta svi koji žele da angažuju „živu“ muziku moraju da sklapaju ugovore sa muzičarima. Zakon je isti za sve, od vlasnika diskoteka i kafana do domaćina na svadbama i roditelja na punoletstvima. Međutim, Zakon je takođe isti i za Cecu, Šabana i Stevu.
Muzičari moraju da imaju licence, koje izdaju dva udruženja koja imaju dvadesetak svojih ogranaka širom Srbije. Ugostitelji, odnosno organizatori veselja, moraće da sklope ugovor sa svakim muzičarem pojedinačno, uplate novac na žiro-račun i PDV od 17 odsto. Minimalna cena je kao i minimalna cena rada na sat, oko 180 dinara.
Kao i obično kada neki zakon počne da se primenjuje kod nas i ovaj je stvorio niz nedoumica, kako za jednu tako i za drugu stranu. Saglasni su oko toga da će teško ikada zaista uspeti da bude utvrđena prava cifra za koju mnogi muzičari nastupaju. Bakšiš ne podleže oporezivanju.
-Niko nema ništa protiv da u ovoj delatnosti sve bude uvedeno u legalne tokove. Međutim, postoji više problema i pitanja. Ako lokal ima svirke svako veče, vlasnik svakog dana mora da sklapa ugovor i da ide u banku i uplaćuje novac. Trebalo bi da postoje neki ugovori na mesečnom nivou. Drugo, ne postoji mesto gde može da se proveri ko od muzičara ima licencu. Može da se desi da ugovorimo nastup sa muzičarem iz drugog grada, uplatimo novac, a kada dođe ispostavi se da nema validnu dozvolu, objašnjava Dejan Lazarević, vlasnik pivnice „Troters“.
Kako u lokalu organizuje rokenrol svirke, gde muzičari zarade jedva par hiljada dinara, kaže da je najmanji problem izdvojiti još nekoliko stotina dinara za PDV. Međutim, postavlja se pitanje šta će biti tamo gde se pominju desetine, pa i stotine hiljada evra za nastupe, da li su to prave cifre i kako će biti prikazane.
Rešenje bi bilo kada bi se napravila klasifikacija muzičara, za šta postoje predlozi i kada bi na osnovu toga bila određena i minimalna cena rada.
Stevan Pupak Petrović, muzičar koji već sedam godina ima licencu i svira i po svadbama, ali i drugu vrstu muzike po klubovima, sumnja da će ovaj Zakon uspeti u potpunosti da zaživi u praksi.
-Imam svoje ugovore, dobijene u Privrednoj komori koje nosim sa sobom. Ko nam može garantovati da potpisujemo validne ugovore? Provere za to nema. Kontrola postoji samo kada treba da se naplati. Nešto slično su pokušali i pre tridesetak godina i nije uspelo. Ne možemo Šaban Šaulić, Aco Pejović i ja da budemo isti i da njima u Ugovoru piše da pevaju za 500 dinara dva sata, ističe Stevan.
Jedna od nelogičnosti Zakona je i što će isti aršini važiti za lokal koji prima 40-50 gostiju, kao i za klubove u koje dođe 400-500 ljudi, a iznajmljivanje separea košta i do nekoliko hiljada evra. Ako se desi, kao što često bude, da se neko od gostiju lati mikrofona, i u tom trenutku uđe inspekcija, vlasnik lokala bi mogao da ima veliki problem. Verovatno bi bila interesantna i reakcija gostiju kada bi na svadbu u npr. Donju Sipulju došla inspekcija i prekinula slavlje jer pevačica nema licencu. Neki objekti su zbog nepoštovanja Zakona već zatvoreni.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa