24. avgust 2017.24. avg 2017.
MAĆEHA I MAJKA
DRINA GODINAMA DONOSI I ODNOSI

MAĆEHA I MAJKA

Učestale situacije sa neželjenim ishodom u dubokim virovima neukrotive reke. Stalnim podrivanjem mačvanske obale, kao da namerava da Badovince iz Srbije preseli u Bosnu. Mnogima zamenjuje more. Grejanje na “drinskim čudesima”
Kad im pravi probleme Mačvani kraj obala Drine ljuto kunu i anatemišu. Proklinju dan kada su se tu naselili i često sanjaju da odu na neko “bezbednije” mesto. S druge strane ima i onih koji svoj kućni prag, nedaleko od plahovite reke ne bi napustili ni za živu glavu.
Tragedije zabrinjavaju
Nedavno, kada su u drinskom nepreglednom i opasnom viru smrt pronašli deda i unuk iz Salaša Crnobarskog, tugovalo je celo selo. U dvorište nastradalih „slilo” se dosta ljudi. Vladala je mrtva tišina. Poneko, mahom stariji komentarisao je tragediju sa Drine, tihim glasom.
- Opasna je to voda. Treba biti maksimalno oprezan. Prevari ona i dobrog plivača. Ima puno virova. To su nepregledne rupe u koritu nastale posle eksploatacije šljunka. Voda stalno donosi ovo prirodno blago koje je veliki izazov za eksploataciju, kaže Vlada Davidović iz Bogatića koji na obali Drine u Crnoj Bari ima vikendicu i godinama je prisutan na ovom prostoru.
Mnogi se žale na nestručnu i često bespravnu eksploataciju kvalitetnog drinskog šljunka i peska ali za sada sve na tome i ostaje. Bolji poznavaoci Drine kažu da je baš to uzrok brojnih problema pa i tragedija s neželjenim ishodom. Poznato je to i našem sagovorniku, kao i više drugih tragedija.
Ali bez obzira na to i neuređenost ovdašnjih plaža, mnogi Mačvani i njihovi gosti žarkih letnjih dana, baš u talasima Drine traže osveženje.
Naše more
Drina ne poznaje ni narod ni cara ni ćesara. Ona lagano roni obalu i kao da je namerila da Badovince iz Srbije preseli u Bosnu.
- S druge strane mosta je preko 3.000 hektara badovinačke zemlje. Sasvim je uočljiva plava tabla koja se nalazi kraj puta za Bijeljinu oko 1.500 metara od Pavlovića mosta. To je granica katastarske opštine Badovinci. Tamo je pola seoskog atara. Tu su nekada živeli Badovinčani. Leti se selili u ove krajeve, a zime provodili kod kuća u selu. Mnogo mladih je išlo u škole u Bijeljini, kaže Žića Jakšić, koji i sam raspolaže sa dosta obradivog zemljišta na drugoj strani reke, a tamo mu se nalazi i šljunkara.
On ali i mnogi drugi njegovi zemljaci ističu da im posebno leti Drina zamenjuje more, jer mnogi finansijski nisu u mogućnosti da leto provedu na nekoj od morskih plaža.
- Lepo bi bilo kada bismo na ovom prostoru mačvanske obale Drine u Badovincima, Salašu Crnobarskom ili Crnoj Bari imali uređena kupališta i propratne turističke sadržaje, uređene. Osim što bi naši građani od turizma mogli više da profitiraju i sami bi imali više uređenog prostora za odmor i rekreaciju, kaže Ljubinko Jevtić iz Badovinaca, poznati hroničar ovog sela.
Drina je u poslednje vreme postala i izvorište za obezbeđenje kvalitetnog ogreva za zimu.
- Mnogi se bave “pecanjem” stabala različitih vrsta drveća, koja slobodno plutaju vodom ko zna odakle. U Crnoj Bari ih “hvataju”, suše i obrađuju za ogrev, pre svega. Mnoga stabla imaju i neobične oblike koje je voda izvajala. Na fotografijama ostaju “zabeleške” o njihovom postojanju, kaže veliki zaljubljenik u fotografiju Milenko Ilić iz Crne Bare.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa