31. avgust 2017.31. avg 2017.
IZMENE ZAKONA O SAOBRAĆAJU

ZA TEŠKO PIJANSTVO ODE AUTO

Izmene i dopune Zakona o saobraćaju uskoro će se naći, prvo pred Vladom, a zatim i u Skupštini. Njima je predviđena manja tolerancija na alkohol, pooštravanje nekih mera, ali i blaže kazne za neke prekršaje.
Najveća dozvoljena količina alkohola u krvi biće 0,2 promila, umesto dosadašnjih 0,3. Profesionalni vozači, motociklisti i vozači sa probnim tablicama neće smeti da imaju uopšte alkohola u krvi. Ko bude uhvaćen sa dva promila alkohola u krvi biće mu privremeno oduzeto vozilo na licu mesta. Sud će kasnije odlučiti o tome da li će vozilo biti trajno oduzeto.
Vozilo će se privremeno oduzimati i ako neko vozi bez dozvole ili odbija da bude podvrgnut testu na alkohol.
Novim Zakonom biće omogućeno preticanje traktora i drugih sporih vozila preko pune linije, ali samo ukoliko je to bezbedno. Pooštrene će biti kazne zbog nasilničke vožnje, odnosno ko bude u gradu vozio više od 90 km na sat ili na auto-putu više od 220.
Biće povećane kazne za nebezbedno prevoženje dece, korišćenje mobilnih telefona i nevezivanje pojaseva. Kazne za telefon i pojas će umesto 5.000 dinara biti 10.000. Međutim, kazne koje se tiču nekih administrativnih stvari biće smanjene. Zbog istekle vozačke i saobraćajne dozvole ili izgubljene tablice neće se više plaćati visoke kazne niti snositi kazneni poeni.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa