31. avgust 2017.31. avg 2017.
HEDONIZAM DUŠE
“TRIO SVETI” ponovo nastupio U ŠAPCU

HEDONIZAM DUŠE

Redove pred vama ispisuje jedan antisluhista, te apsolutno nemam pravo, ni realnu osnovu da ocenjujem nastup poznatog i svetski priznatog trija džez muzičara. Onima koji poznaju materiju, koji osećaju svaki ton, prepuštam da kažu jesu li Marko, Vasil i Branko briljirali, bili dobri, solidni, prosečni ili su “odradili” svirku. Stručnim ljudima ostaje ocena melodija kojima su se predstavili, a sve od objektivnih činjenica koje se mogu izneti su da je nastup/koncert trajao oko 90 minuta pred ispunjenom letnjom baštom kluba “Stelina”.
Ipak bit džeza, nasuprot nekom ustaljenom mišljenju, nije nastup za manji broj vrhunskih poznavalaca muzike, već upravo suprotno, suština je oslikana u improvizaciji, prepuštanju osećaju muzičara da s punim pravom odstupe od notnog zapisa. Sledeći dušu i trenutnu inspiraciju melodiju ukrašavaju nečim novim, jedinstvenim, nastalim baš tog momenta, podstaknuti reakcijom publike ili nekim delićem atmosfere. Ista potka treba da nosi i slušaoce. Ne morate poznavati džez, ne morate prepoznati svaku numeru, znati šta sledi iz sekunde u sekundu, čak nije neophodno da poznajete izvođače, možete, ali ne morate. Neophodno je samo da se prepustite, gotovo dosegnete nivo meditacijeumirite ruke, prepustite se miru, pogled usredsredite na jednu tačku ili još pre zatvorite oči, podređujući sve čulu sluha. U nekim melodijama ćete “samo” uživati, a druge će imati moć da vas odvedu u neke posebne predele, divne trenutke, čućete kišu kako dobuje po vašem kišobranu, gledaćete more sedeći na plaži, osetićete blag prolećni povetarac ili čuti škripu snega, bićete sami ili u nekom prijatnom društvu, nečijem zagrljaju. Maštate, sanjarite, putujete prostorom i vremenom, a u pozadini stvorenog sveta muzika koja vas je tamo odvela, sav taj džez. Osećaj živi dugo posle nastupa, a nije neophodno ništa osim želje i prepuštanja.
Oprostite za lični osvrt, doživljaj je stvar svakog ponaosob. Opet kažem, ne znam da li je nastup muzičara/pedagoga Đorđevića, Hadžimanova i Trijića bio vrhunski ili tek prosečan, no divota i jeste u tome da to nije toliko važno, ocenu ne daju objektivni kriterijumi, već subjektivno zadovoljstvo. Za osećaj i uživanje, od mene, SVAKA ČAST!
Šteta što nema mnogo prilike da se uživa u sličnim svirkama kod nas, ali prva naredna šansa već je tu. Poslednjeg vikenda oktobra sledi “Bluz i Džez festival”. Ovu priliku nemojte propustiti, nije to samo muzika, već umetnost koja otvara vidike, oživljava uspomene.
D. B.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa