31. avgust 2017.31. avg 2017.
DVE SVETSKE MEDALjE ZA ŠABAČKI KAJAK

PONOSNI SMO NA VAS

Uspesi šabačkog kajaka nisu novost, već navika, ali kontinuitet vrhunskih dostignuća je nešto što sva odličja uzdiže do nivoa neverovatnog. Zorić šampion sveta, Grujić treći na planeti. Pajić i Hančovski imali dobar nastup
Godine prolaze, konkurencija je sve jača, izazovi ostanka u vrhu sve teži, ali svako “podizanje lestvice” nailazilo je na adekvatan odgovor ovdašnjeg kajaka. Javnost naviknuta na uspehe, nekada ih doživljava kao uobičajene, ali samim tim što su stvorili naviku čini ih još većim. U češke Račice otputovala su četiri člana naše “Zorke”: Milenko Zorić, Nebojša Grujić, Dejan Pajić (šabački olimpijci) i Dragan Hančovski. Polovina predstavnika osvojila je medalje, a svi su imali nastup kojim mogu i treba da budu vrlo zadovoljni.
Još u Riju prethodnog leta videlo se da je nekoliko metara i sekundi nedostajalo Milenku Zoriću da u tandemu sa Markom Tomićevićem dosegne najviše postolje. U K2 1.000, iz takmičenja u takmičenje čuvali su vrh, uvek bili nadomak zlata, ali kako su i sami nagoveštavali, Svetski šampionat je vrhunac sezone i tu i njihova forma treba da dostigne vrhunac. Rezultat pažljivo skrojenog plana je SVETSKO ZLATO! SVAKA ČAST!!!
Plasman u finale sjajnih momaka nije ni dolazio u pitanje. Vrlo rutinski su se probili do odlučujuće borbe. Prednost prognozera pre trke data je nemačkom tandemu Hof–Gros, no prognoze su jedno, a voda sasvim drugo. Od prvog zaveslaja naš dvojac krenuo je dobro, držao se u prvoj polovini trke, a planeta već zna da je finiš njihova najveća snaga. Već na polovini kreće brži tempo, a onda furioznih 250 metara za više nego ubedljivu pobedu 3:08,647. Već su Milenko i Marko slavili kada su kroz cilj prošli Slovaci, Česi, a potom i Mađari, odnosno pomenuti Nemci.
- Od starta smo postigli veću brzinu, do pola smo bili u prvoj grupi, da bi osetili da možemo još brže u finišu. Krenuli smo, zauzeli prvu poziciju, ali do kraja nismo smanjivali. Ovo je titula za moju suprugu – rekao je posle trke Milenko Zorić.
“BRONZANI GRUJA”
Kako je Svetska kajakaška federacija dvosed na 200 metara isključila iz olimpijskog programa za Tokio 2020. Jedan od najuspešnijih svetskih dvoseda Nebojša Grujić – Marko Novaković rastavljen je silom prilika. Posvetili su se drugim disciplinama, a onda je na programu Prvenstva u Češkoj “osvanula” K2 200 disciplina i bukvalno 15-ak dana pre početka takmičenja, naš Grujić seo je ponovo sa Markom u dvosed i krenule su pripreme po “ubrzanom” programu. Višegodišnje iskustvo moralo je nadoknaditi izostanak zajedničkog treninga. Recept za uspeh im je poznat, primenili su ga najpre u kvalifikacijama i polufinalu, a onda su i u finalu pokazali “od kakavog su materijala”. Nisu dobro ušli u trku, što je veliki problem na kratkoj deonici, no u drugih 100 metara su imali najbrži nastup, što im je donelo bronzu. Mađari, Španci i naši momci, svi u pola sekunde.
- Nismo odmah znali da smo treći, sve posade su ušle u malom razmaku. Mi smo deo četverca na 500 metara i u treningu za tu disciplinu izgubili smo startnu eksplozivnost, što se videlo i ovde. To je adut Mađara i svaka čast za zasluženo zlato – istakao je Nebojša Grujić.
DOBRI PAJIĆ I HANČOVSKI
Razlog da se zadovoljni vrate iz Češke imaju i naša preostala dva takmičara, olimpijac Dejan Pajić i Dragan Hančovski.
Dejan je nastupio u Račicama kao deo kvarteta na deonici od 500 metara. Njegova primarna disciplina je K1 1.000 i prelazak nije lak. Ipak, zajedno sa Vekićem, Torubarovim i Holpertom zaslužio je ulazak u A finale, a tamo je, u jakoj trci, naš tim prošao kroz cilj šesti.
Pred Draganom je svetla budućnost i njemu tek slede veliki uspesi, a potencijal je pokazao u Račicama. Jedino je on nastupio u dve kategorije. Jednosed na 1.000 metara okončao je ulaskom u polufinale i nastupom u C finalu, dok je u dvosedu na 500 metara, veslajući uz Simo Boltića dosegao B finale.
Šabačka “škola kajaka” priznata je i van Srbije, a u stručnom štabu Srbije bila su i dva trenera KK “Zorka”. Deo uspeha našeg sporta su Uroš Pavlović i Milan Đenadić koji su radili sa svojim kajakašima i dali svoj udeo u osvojenim medaljama.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa