7. septembar 2017.7. sep 2017.
PROIZVODNjA MEDA BUDUĆNOST REGIONA
Internacionalni festival pčelarstva

PROIZVODNjA MEDA BUDUĆNOST REGIONA

U petak, 8. septembra, preko 40 izlagača iz regiona i Republike Srpske. Internacionalni festival meda nastao je kao deo projekta Direkcije za poljoprivredu i više udruženja pčelara koji zajedničkim radom pokušavaju da povećaju broj aktivnih pčelara
Internacionalni festival pčelarstva okupiće u petak, 8. septembra, preko 40 izlagača iz regiona i Republike Srpske. To je prilika da se mladi upoznaju sa medom, proizvodima od meda ali i da se upoznaju sa tehnologijom proizvodnje i prerade. Možda i da se sami okušaju u pčelarstvu, grani poljoprivrede koja je sve popularnija.
-Šabac je dobro mesto za organizaciju sajmova i festival pčelarstva, budući da se u našem kraju proizvodi najviše meda. Pokazali smo da je nama u Šapcu važno kako se odnosimo prema proizvođačima meda. Agrarni budžet u okviru budžeta grada Šapca podržava sve obuke, projekte i manifestacije koje podstiču proizvodnju meda, kaže zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović.
On je izneo podatak da se u ovom trenutku samo šest odsto kapaciteta u proizvodnji meda koristi i da ta oblast ima potencijal. Mnogo ljudi od ovog posla može da zarađuje.
-Grad Šabac je tu da im pomogne. Ponosni smo na rad, znanje i iskustvo pčelara koji su šabački kraj svrstali među najznačajnije proizvođače meda u Srbiji. Želimo da budemo još bolji i uspešniji zato što imamo prirodne i ljudske potencijale. Festival pčelarstva je odlična prilika da postojeće proizvođače meda podstaknemo, buduće ohrabrimo i još jednom ukažemo na značaj zdravog načina života i pravilan odnos prema prirodi, naglasio je Kostadinović.
Predstavnici šabačkih udruženja pčelara, koji će izlagati tokom sajma, saglasni su da je manifestacija značajna za grad i građane. To je prilika, kažu, da se posetioci upoznaju sa pravim medom, da ga probaju i možda kupe.
-Grad je zaslužio ovakvu manifestaciju, da građani uspostave pravi medni kontakt. Možda nije poznato ali maslinovo ulje i med su proizvodi koji se najčešće falsifikuju. Ovo će biti prilika da se predstave pravi proizvođači meda. Med najčešće koriste deca pa je zato i celodnevni program usmeren baš ka njima, njihovoj zabavi. Od 10 do 22 časa na glavnoj ulici biće klovn, dečje šminkanje, staklena košnica gde se vidi život pčela, i mnogo drugih sadržaja, kaže jedan od organizatora, pčelar Branko Mijić.
Njegov kolega Nikola Đukanović ukazuje na razumevanje grada za pčelare i dodaje da je sve više mladih u tom poslu.
-Proširuje se broj mladih koji se bave ovim poslom i njih očekujemo na sajmu. Biće to lepa prilika da razmenimo iskustva ili da nekom ukažemo na blagodeti gajenja pčela. Očekujemo četrdesetak izlagača meda i proizvoda od meda i šest izlagača opreme i pribora za pčelarstvo, kaže Đukanović.
Internacionalni festival meda nastao je kao deo projekta Direkcije za poljoprivredu i više udruženja pčelara koji zajedničkim radom pokušavaju da povećaju broj aktivnih pčelara. Početak je bio pre tri godine kad je po pet košnica dobilo 40 Šapčana uz obavezu da taj broj tokom tri godine sami uvećaju za deset. Nastavak medne priče omogućio je da 40 mladih pčelara, pretežno žena, uz participiranje u investiciji dobiju po 15 košnica za 450 evra. Inače cena jedne košnice sa rojem je oko 110 evra.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa