7. septembar 2017.7. sep 2017.
DVE GODINE „SV. SOFIJE“ U ŠAPCU

IZUZETAN DOPRINOS ZAJEDNICI

“Kada smo počinjali nismo znali u kom pravcu ćemo se kretati, dok danas, posle dve godine rada imamo realne potrebe za proširenjem kapaciteta. Nedavno nam je odobren projekat koji sufinansira EU i realizuje ga u saradnji sa institucijama Republike Srbije, tako da ćemo u godinama pred nama iskustva iz Šapca biti u prilici da primenimo i u Bogatiću”, istakao je između ostalog direktor Caritasa Šabac, Miroljub Nikolić
Dnevni boravak “Sv. Sofija” namenjen odraslim osobama sa mentalnim smetnjama i odraslim osobama sa intelektualnim poteškoćama počeo je sa radom u Šapcu avgusta 2015. godine. Od tada do danas, usluge realizovane kroz osmišljene programe u planiranim i ograničenim vremenskim periodima koristilo je 42 osobe.
-Do sada smo imali 42 korisnika, dok u ovom trenutku imamo 31 osobu. Kapacitet je po 15 osoba dnevno, te u skladu sa njihovim potrebama i individualnim planom usluga, mi napravimo raspored kada, ko i koliko puta tokom nedelje dolazi - objašnjava direktor Caritasa Miroljub Nikolić.
Da je osnovni cilj Dnevnog boravka, pružanje i zadovoljenje osnovnih životnih potreba osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama, uz poštovanje i negovanje interesovanja i njihovih preostalih kapaciteta, ispoštovan, govori i podatak da se u doglednom periodu planira proširenje ove usluge na teritoriju opštine Bogatić. Dok o ispunjenim standardima, propisanim Zakonom o socijalnoj zaštiti za pružanje usluga dnevnog boravka i obavljanje delatnosti socijalne zaštite, svedoči licenca dobijena 15.03.2016. na period od pet godina od Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.
-Dnevni boravci ovog tipa u Srbiji su namenjeni uglavnom deci ili starima, tako da smo pre dve godine mi napravili inovativni iskorak i formirali prvu uslugu ovog tipa socijalne zaštite namenjene odraslim osobama. Time je dugogodišnji rad Caritasa na promovisanju zaštite mentalnog zdravlja na neki način krunisan - kaže za “Glas Podrinja” Miroljub Nikolić i dodaje da vreme pokazalo da je reč o dobro osmišljenoj usluzi, kreiranoj u skladu sa potrebama određene ciljne grupe, što je do danas dalo odlične rezultate.
Kada je reč o samoj organizaciji Dnevnog boravka, trebalo bi istaći da je u radu sa korisnicima angažovan tim sačinjen od medicinske sestre, obučene negovateljice i volontera. Kako navode u Caritasu, stručni saradnik je u svakodnevnoj komunikaciji sa predstavnicima ustanova zdravstvene i socijalne zaštite i drugim institucijama bitnim za korisnike.
-Po Zakonu o socijalnoj zaštiti, pravo na uslugu određuje Centar za socijalni rad, dok nam ponekad korisnike upućuju i sa odeljenja Psihijatrije sa kojim imamo izuzetnu saradnju. Ima slučajeva da nam se direktno obraćaju i članovi porodice jer su čuli za ovu uslugu. Samo, rešenje ko ima pravo da je koristi donosi Centar za socijalni rad. Shodno navedenom Zakonu, ova usluga spada u Dnevne usluge u zajednici, a nadležnost za te usluge je na nivou lokalnih samouprava, tako da su trenutno, naši korisnici osobe sa teritorije grada Šapca.
Međutim, uslovljenost teritorijom grada je trenutna, jer zahvaljujući projektu koji će u dogledno vreme sufinansirati Evropska unija, Dnevni boravak ovog tipa trebalo bi da zaživi i u Bogatiću.
-Kada smo počinjali nismo znali u kom pravcu ćemo se kretati, dok danas, posle dve godine rada imamo realne potrebe za proširenjem kapaciteta. Sa druge strane nam je odobren projekat koji sufinansira EU i realizuje ga u saradnji sa institucijama Republike Srbije, namenjen baš razvoju usluga Socijalne zaštite, tako da ćemo u godinama pred nama iskustva iz Šapca biti u prilici da primenimo i u Bogatiću i tu otvoriti Dnevni boravak istog smeštajnog kapaciteta - objašnjava Nikolić.
Kako bi sve usluge funkcionisale na zavidnom nivou, neophodna je dobra saradnja sa lokalnim i republičkim institucijama. U tom smislu, po Nikolićevim rečima, šabački Caritas može da se pohvali odličnom komunikacijom u oba smera.
-Prošle godine naš Dnevni boravak je posetio ministar Vulin, prilikom dodeljivanja licenci za usluge socijalne zaštite mi smo dobili prvu, to dosta govori o kredibilitetu koji imamo u Ministarstvu. Sa druge strane, Grad je primer dobre prakse u razvoju usluga socijalne zaštite. Ovde je reč o jednom sistemu koji se razvija i unapređuje i funkcioniše dobro za korisnike već 15 godina unazad - objašnjava Nikolić.
T. T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa