6. januar 2011.6. jan 2011.
VLADIKA ŠABAČKI, LAVRENTIJE

DUHOVNO SE OBNAVLjAMO, ALI IZUMIREMO

Povodom božićnih i novogodišnjih praznika, Vladika Šabački, Lavrentije, govorio je za „Glas Podrinja“ o aktuelnim trenucima u društvu i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Raduje se duhovnoj obnovi našeg naroda, ali izražava strah pred poražavajućim padom nataliteta. Uz Božić, najveći među praznicima, Srbi čuvaju svoju tradiciju i tkaju svoju budućnost
Pre svega, želim da pozdravim čitaoce „Glasa Podrinja“ povodom ovih velikih naših praznika mira, ljubavi i dobre volje i da im poželim srećnu nastupajuću Novu godinu. Neka ih Bogomladenac Hristos i vitlejemska radost prate, ne samo kroz nastupajuću godinu, nego kroz ceo život.

O protekloj godini

- Iza sebe smo ostavili jednu godinu u nizu vremena i večnosti Božije, koja je imala svojih obeležja i po život Crkve. Ali, Bogu hvala, i uz njegovu veliku pomoć, nastojalo se da se poteškoće, koje su bile vezane za proteklu godinu, ipak prevaziđu.
Bilo je puno pozitivnoga. Započet je veliki broj hramova i, Bogu hvala, uspešno se radi na njihovom dovršavanju. Verska nastava u našoj Eparhiji iz godine u godinu sve bolje napreduje. Versku nastavu u školama pohađa 22.000 dece, što je, hvala Bogu, među najboljim rezultatima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Zahvaljujući veroučiteljima kojih ima 97, nastava je omiljen predmet u školama i oni imaju jako dobru saradnju sa upravama škola i sa ostalim nastavnim osobljem.

Svi se radujemo Božiću

Sutrašnji praznik Božić dočekujemo kao najradosniji dan u godini. Božić je majka svih praznika. Da se Hristos nije rodio, ne bi se ni krstio, ni preobrazio, ni vaskrsao ni vazneo, pa mi ne bi onda imali ni Bogojavljenje, ni Vaskrsa, ni Spasovdana. I to je najradosniji praznik kad je Bog sišao u svet da sebe žrtvuje, da spase ljude od greha i da donese mir među njih.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa