14. septembar 2017.14. sep 2017.
Hortikultura - prekograniČna saradnja Srbije i Hrvatske

ŠABAC I SLAVONSKI BROD NASTAVLjAJU PRIVREDNU SARADNjU

U sklopu prekogranične saradnje između Šapca i hrvatskog grada Slavonskog Broda, potpisan je ugovor o realizaciji projekta „Ponovno otkrivanje mogućnosti za razvoj hortikulture kroz održivi uticaj u prekograničnom području“. Domaćin gostima iz Hrvatske bio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Nova saradnja predstavlja nastavak uspešno realizovanog projekta „Rosis, rozas, rozarum“. Partneri su ostali isti: Grad Šabac, Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika, Centar za tehnološki razvoj Razvojne agencije Brodsko-posavske županije, Srednja poljoprivredna škola „Matija Antun Reljković“ iz Slavonskog Broda i Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj.
Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić naglasio je da region ima potencijale za razvoj hortikulture i da je jedan od ciljeva projekta stvaranje elektronske platforme za razmenu informacija.
-Sigurno da, što se tiče grada Šapca i naše okoline imamo odlične uslove za razvoj hortikulture. Ono što jeste činjenica, da mi nismo do kraja iskoristili sve te naše potencijale koje imamo i upravo to ova prekogranična saradnja treba da omogući. Sigurno da sa hrvatske strane imamo prednost što se tiče novih tehnologija i znanja ali sa naše strane je prednost primena istih. Naši ljudi dosta više proizvode i više su prisutni u tom polju. Te dve strane treba da se sretnu i upravo to omogućava ovaj projekat. Sada želimo da uključimo takozvani realan sektor, ljude koji su zainteresovani za primenu novih tehnologija i da uključimo naše institucije i da na taj način iskoristimo sve potencijale. Mi hoćemo da stvorimo jedan centar gde će doći do razmene znanja ali takođe će biti jedna elektronska platforma na kojoj će moći da se razmenjuju informacije. Očekujem dobru saradnju u tom pogledu, zaključio je Pajić.
Zamenik župana Brodsko-posavske županije Damir Mirković pojasnio je da je cilj projekta integracija novih tehnologija u sferi hortikulture. Dugogodišnja saradnja dva regiona iznedrila je novi projekat koji je odobren u konkurenciji 124 druga projekta.
-Saradnja između partnera koji su danas potpisali ugovor postoji niz godina. To je zapravo nastavak vrlo uspešnog „Rosis, rozam rozarum“, koji je uspešno realizovan pa je ovaj projekat i nastao zbog dobre saradnje. Moglo se to videti jer je od 124 projekta prekogranične saradnje koji su prijavljeni, 24 projekta odobreno a među njima i ovaj. To pokazuje kvalitet saradnje i ovog partnerstva koje vlada između ova dva kraja, sa strane Republike Hrvatske i sa strane Republike Srbije. Ono što će ovaj projekat doprineti je dalji razvoj hortikulturnog sektora u obe države. Danas je bez novih tehnologija nezamislivo živeti i raditi a ono u čemu će ovaj projekat imati veliku ulogu je zapravo integracija novih tehnologija, kaže zamenik župana Damir Mirković.
Projekat „Rosis, rozam rozarum“, od kojega je sve krenulo, započela je Direkcija za poljoprivredu i njen prvi direktor Petar Lončar a učestvovali su Udruženje „Ruže Lipolista“ i srednje poljoprivredne škole iz Slavonskog Broda i Šapca. U centru realizacije bili su učenici srednjih škola. Sada je fokus pomeren ka poljoprivrednicima.
-Ovaj projkat je nastavak uspešne saradnje i ovo je drugi projekat koji realizujemo sa gradom Šapcem. Za vreme realizacije toga projekta pripremili smo nastavak. Očekujemo da ćemo u ovom projektu, a 21 mesec za realizaciju je pred nama, napraviti konkretne stvari koje nismo mogli završiti u onom projektu koji smo realizovali sa Udruženjem „Ruže Lipolista“, u smislu podizanja kapaciteta Poljoprivredne škole u Šapcu i Poljoprivredne škole u Slavonskom Brodu - kaže direktorka Razvojne agencije Brodsko-posavske županije Mirela Brehelmaher.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa