14. septembar 2017.14. sep 2017.
REUMATSKE TEGOBE

JESEN DONOSI KOSTOBOLjU

Tri četvrtine stanovnika Srbije boluje od reumatoidnih bolesti. Virusne i bakterijske infekcije kao “okidač” za nastanak ili pogoršanje bolesti
Poznata je činjenica da promene vremena i godišnjeg doba uglavnom negativno utiču na naš organizam. Neretko osećamo bolove u zglobovima, promene raspoloženja, umor i glavobolju. Bolovi u zglobovima, kostima mišićima, tetivama, ukočenost u zglobovima i vratu su simptomi reumatskih oboljenja. Jesen je nažalost najomraženije godišnje doba za ljude sa reumatoidnim tegobama, jer promena atmosferskog pritiska izaziva „sevanje“ u kostima i veoma intenzivne tegobe.
-Reuma se najviše ispoljava u hladnim i vlažnim mesecima, u jesen, zimu i rano proleće, kada su vremenske prilike vrlo nestabilne. Ove promene deluju na autonomni nervni sistem koji nije pod uticajem naše volje i nadražuju nervne završetke u mišićima što izaziva bol. Istovremeno se menja jonizacija u vazduhu, tako da novonastali pozitivni joni iritiraju nerve i izazivaju bol, dok negativni joni u vazdušnim česticama smiruju i smanjuju intenzitet bola - objašnjavaju stručnjaci.
Zdrav način života kao preventiva ili lek
Po istraživanju Instituta „Batut“, reumatizam je na prvom mestu oboljenja u Srbiji i, čak tri četvrtine stanovnika naše zemlje, boluje od nekog oblika reumatizma. Reumatska oboljenja u današnje vreme su jedan od najčešćih problema koje nosi savremen, stresan način života. Uslovi života i rada, ishrana i stalna umerena fizička aktivnost, tvrde reumatolozi, povećavaju opštu otpornost organizma i umanjuju sklonost ka obolevanju od ove bolesti.
Savremena medicina leči reumu analgeticima, kortikosteroidima, fizikalnom terapijom, pa i operativno, dok narod poseže za raznim lekovima iz prirode, čajevima i oblogama. Reumatski bolovi su neprijatni, dugo traju i često se ponavljaju. Pacijenti mogu da umanje tegobe ako dovoljno dugo spavaju, održavaju redovnu fizičku aktivnost, pravilno i zdravo se hrane, dosta vremena provode u prirodi, tuširaju se naizmenično toplom i hladnom vodom.
Povećanom broju bolesnika sa reumatoidnim oboljenjima u jesen i zimu doprinosi i češća pojava virusnih i bakterijskih infekcija koje u pogodnom trenutku mogu biti „okidači” nastanka ili pogoršanja bolesti.
Lečenje medikamentima
Zvanična medicina u lečenju reumatoidnih oboljenja koristi lekove iz grupe analgetika kao što su paracetamol ili aspirin, međutim kod prekomerne upotrebe paracetamola može doći do oštećenja jetre. Zato je potreban oprez. Koriste se i nesteroidni antiinflamatorni lekovi. Brufen i diklofenak su vrlo efikasni za smanjenje bola, upale, temperature i znatno olakšavaju pokrete u zglobovima. Ipak, ukoliko se koriste nekontrolisano, mogu izazvati ozbiljna neželjena dejstva kao što su stomačne tegobe praćene unutrašnjim krvarenjem.
U lečenju se koriste i kortikosteroidi, biološki lekovi, a kod najtežih slučajeva primenjuju se hirurške metode - odstranjenje upalnog dela tkiva iz zglobne čaure ili potpuna zamena obolelog zgloba nekim implantatom.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa