Info

28. septembar 2017.28. sep 2017.
NE MOŽE BEZ STATISTA
IZA KULISA OTVARANjA FABRIKE „JAZAKI“ U ŠAPCU

NE MOŽE BEZ STATISTA

Dok su statisti stajali na parkingu i željno iščekivali predsednika Srbije, u zgradi fabrike „Jazaki“ visoke zvanice su takođe čekale predsednika Vučića, koji je mimo običaja kasnio oko 20 minuta. Za to vreme su predstavnici SNS čekali u sali dolazak svog partijskog i našeg, državnog predsednika. Doktori Aleksandar Pajić i Boban Birmančević dobro su osmotrili predsednika, jer kada je ušao u salu u kojoj je bila upriličena ceremonija svečanog otvaranja fabrike „Jazaki“, jedini su ustali da pozdrave svog šefa
Prva zvanična poseta, ako otvaranje fabrike „Jazaki“ u našem gradu tako može da se nazove, predsednika Srbije Aleksandra Vučića Šapcu nija mogla da prođe bez statista. Iako su neki očekivali mnogo više, 25 autobusa je dovelo znatiželjne građane iz Šapca i okoline na otvaranje fabrike „Jazaki“. Bilo je tu i odbornika SNS, nije bilo mesta za sve u sali.
Ostavićemo po strani činjenicu da je oko 1.500 ljudi u sred radnog vremena doveženo u Severozapadnu radnu zonu, kao i činjenicu da je neko morao da plati iznajmljivanje autobusa i vozača. Takođe, nije bitno ni to što nismo primetili da je bilo sendviča.
I dok su statisti stajali na parkingu i željno iščekivali predsednika Srbije, u zgradi fabrike „Jazaki“ visoke zvanice su takođe čekale predsednika Vučića, koji je mimo običaja kasnio oko 20 minuta. Za to vreme su predstavnici SNS čekali u sali dolazak svog partijskog i našeg, državnog predsednika. Doktori Aleksandar Pajić i Boban Birmančević dobro su osmotrili predsednika, jer kada je ušao u salu u kojoj je bila upriličena ceremonija svečanog otvaranja fabrike „Jazaki“, jedini su ustali da pozdrave svog šefa. Kada su došli i ostali gosti, ustali su i ostali i gromoglasnim aplauzom ih pozdravili.
Ono što je zanimljivo, tokom Vučićeve „blic-krig“ posete Šapcu, novinarima nije bilo dozvoljeno da sa njim posete fabriku u kojoj je trenutno zaposleno 502 radnika. Tu privilegiju su imali samo lični fotograf i snimatelj predsednika Srbije. Svi su se čudili, jer to nije uobičajena praksa.
Dok je gradonačelnik, koji je govorio o tome da je Šabac prvi po brzini u izdavanju lokacijskih dozvola u Srbiji, predsednik je pomerao glavu levo desno, jasno stavljajući do znanja da ne veruje u to. Možda čovek nije obavešten, mada je to potvrdilo i Ministarstvo građevine. Jasno je stavio do znanja da mu baš i nije prijatno što je u gradu u kojem „njegovi“ nisu na vlasti. Nekoliko puta je to i pokazao.
Jedan od tih situacija je i činjenica da je morao da „replicira“ gradonačelniku. Tokom svog govora, obraćajući se radnicima, rekao im je da ne veruju nikome ko govori da je neko drugi doveo „Jazaki“ u Šabac, jer je tu kompaniju u Srbiju dovela Srbija.
Po završetku svečanog otvaranja, visoke zvanice su zasadile drveće ispred fabrike – šest japanskih trešanja. Neposredno pre tog događaja, pljusak je pogodio taj deo Šapca, i taj posao su morali da urade pod kišnim kapljicama. Po završenom poslu, predsednik Srbije se pozdravio sa predsednikom „Jazakija“ Šinđi Jazakijem, ambasadorom Japana u Srbiji Đuići Takaharom, predstavnikom „Daimler Traks“ dr Ingom Etišerom, ali ne i sa gradonačelnikom Šapca. Ostavio je i novinare bez izjave, što inače retko radi. Seo je u crni audi i napustio fabrički krug. Pokazao je na taj način državnički stav, a rekli bi i domaće vaspitanje. Kada gost izlazi iz kuće, obično se pozdravi sa domaćinom i kaže – doviđenja.
Tako se završila prva poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića našem gradu. Jednom je Šabac posetio tokom poplava 2014. godine kao premijer, i još jednom je bio prošle godine na predizbornom mitingu u hali Zorka.
PROMENjEN I
RASPORED SEDENjA
Kako nezvanično saznajemo, iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u poslednjem trenutku su promenili protokol prema kojem je gradonačelnik trebalo da govori peti, pre predsednika. Promenjen je i raspored za sedenje u prvom redu. Predviđeno je da sedi predsednik Vučić, ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara, pa gradonačelnik Zelenović. Umesto toga, gradonačelnik je sedeo na kraju reda.
N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa