28. septembar 2017.28. sep 2017.
Most koji spaja prošlost i budućnost
OTBORENA IZLOŽBA “ARHIVIRANA ARHITEKTURA”

Most koji spaja prošlost i budućnost

Izložba Međuopštinskog istorijkog arhiva Šabac, pod nazivom “Arhivirana arhitektura” svečano je otvorena, u sredu, na galerijskom prostoru na trgu Šabačkih žrtava. Međuoštinski istorijski arhiv u Šapcu nastavlja svoju tradiciju izložbi na otvorenom galerijskom prostoru na gradskom trgu. Ovog puta u pitanju je izložba modernijeg karaktera koja pruža pregled razvoja javnih i privatnih institucija, kao i mostova kroz decenije pa do danas. Simbolika izložbe ogleda se i u tome što u ovoj godini arhiv obeležava 65 godina od postojanja, kada je 1952. godine osnovan pod nazivom “Državna arhiva Šabac”.
-Projekti, tehnička dokumentacija i fotografije u izgradnji javnih i privatnih objekata su samo jedna u nizu vrsta arhivske građe koja se čuva u našem arhivu. Oni su jako značajni kao prvorazredni istorijski izvori za proučavanje razvoja arhitekture ali i za naše sugrađane zbog kojih smo ovde. U Fondu stambene zadruge koji je naš arhiv preuzeo nalazi se preko 5.000 projekata individualne gradnje u Šapcu i okolini. Takođe, u našem arhivu, čuvaju se projekti najvećih firmi koje su se bavile izgradnjom na našoj teritoriji. Mi smo ovde prikazali samo neke najznačajnije i najstarije projekte koji se kod nas čuvaju. Prva izložba obuhvata građevine, a druga mostove. Nadam se da će našim sugrađanima biti zanimiljivo - istakla je Gordana Filipović, arhivista.
Cilj izložbe, kao i svih drugih aktivnosti u organizaciji arhiva koje se rade na otvorenom prostoru je uspostavljanje veze sa građanima ali i upoznavanje sa delatnošću kojom se arhiv bavi.
-Međuopštinski arhiv Šapca, obavlja jednu vrlo važnu i odgovornu misiju. On čuva kompletnu baštinu koja je vezana za život našeg grada i šireg regiona. Zahvaljujući ovoj divnoj izložbi, građani mogu da shvate značaj postojanja arhiva. Mostovi spajaju obale i ljude, omogućavaju komunikaciju, razmenu znanja i dobara, a ovde može da se vidi kako su ti mostovi nastajali, kao i neki drugi značajni objekti u našem gradu. Arhiv kao ustanova jeste most koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost - istakao je Igor Marsenić, član Gradskog veća.
Direktor Međuoštinskog istorijskog arhiva Davor Stanojević, zahvalio se ovom prilikom Gradskoj upravi na pruženoj mogućnosti za izlaganje i pozvao građane da se upute ka arhivu u cilju potraživanja dokumenata koji su im neophodni za ostvarivanje nekih prava ali i da dođu u svojstvu istraživača, razgledaju arhivsku građu i proučavaju je.
K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa