28. septembar 2017.28. sep 2017.
GLAS MLADIH

Kuda ide ovaj

„Moj osnovni stav, nakon više od 50 godina provedenih na ovoj planeti“, kaže Robert Enton Vilson, jeste da između divljih primata u džungli i prosečnog domestifikovanog primata u velikom gradu ima vrlo malo razlike. Mi bukvalno živimo na planeti majmuna. Kada se to jednom shvati, više nema smisla da se povodom toga bude ljut. Mi smo u zoološkom vrtu, a kao vođe krda uvek se biraju najveći, najružniji i najopasniji babuni.
Da je na delu ovakva selekcija i da se za vođe po difoltu biraju oni „najgori“, to bi verovatno rekli i mnogi naši ljudi, kako stariji tako i mlađi. Otkako je demokratije, imamo tu slobodu da na svakih nekoliko godina biramo naše zvanične predstavnike. Već više od dvadeset godina mi u Srbiji biramo, i već više od dvadeset godina smo iznova razočarani našim izborima. Koliko su dosadašnji izbori zaista bili slobodni i fer, to je posebno pitanje. Koliko je uopše realno da izbori u svetu dominacije novca ikada budu fer, i to je posebno pitanje.Ono što je sada mnogo značajnije, jeste pitanje da li uopšte postoji izbor ili nam se samo nude slične stvari u drugim oblicima?
U ovoj temi se svakako treba kloniti autošovinističkih komentara jer je činjenica da ipak nismo najgori na svetu niti je samo kod nas ovako. Pre nekoliko dana je u Nemačkoj, koja za razliku od nas ima neprikosnoveni primat u celoj Evropi, na parlamentarnim izborima biračko telo sa 13,5% glasova podržalo stranku koja je suštinski neonacistička. U Istočnoj Nemačkoj su oni sada druga po snazi partija. Slična situacija se nedavno odigrala u Francuskoj sa Marin Le Pen kao i u Americi sa pobedom Donalda Trampa. Na mnogim mestima je primetno slabljenje centrističkih partija uz jačanje onih ekstremnih i desničarskih. Zašto je to tako? Prema najnovijim izveštajima Ujedinjenih nacija, u svetu raste broj gladnih. Tačnije, navodi se da je trenutno bez hrane 815 miliona ljudi, što je 11 odsto svetske populacije – znači svaki deseti stanovnik naše planete je gladan.Stranke desnice sada odlično koriste ovu situaciju pošto trenutno vladajuće partije nemaju rešenje za krizu. Iako rešenje za krizu ne može ponuditi ni desnica, oni principima manipulacije uspevaju da pridobiju glasove biračkog tela koje ne vidi drugu alternativu.
Uspon desnice širom Evrope mnogi analitičari ocenjuju kao ozbiljnu opasnost. Jedni stoga više ne vide svetlu budućnost Evropskoj uniji, dok drugi prosto navode da se nikada ne može reći da je rast desničarskih partija bezopasan, kad nas je istorija naučila da nije.
Mi ne možemo uticati na to kako će se situacija odvijati u drugim zemljama ali svakako možemo ( i moramo ) uticati na dalja dešavanja u našoj. Desničarske i radikalne partije su prisutne i kod nas: neki od njih su nažalost već u Skupštini, neki su deo opozicije, dok su bivši radikali na vlasti. Stoga nam preostaje da podržimo i reformišemo na bolje one preostale stranke i pokrete građana ; pokrenemo sami neku drugu alternativu ili jednostavno samo sačekamo da drugi izaberu novog najgoreg vođu našeg krda.
Katarina Antonić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa