28. septembar 2017.28. sep 2017.
Ekonomski barometar

Milan, Saša i Nebojša

Na muzičkoj estradi, odavno postoji orkestar “Kanda, Kodža i Nebojša. Na “političkoj estradi”, u mnoštvu lokalnih orkestara, ima jedan sa sličnim imenom. Milan, Saša i Nebojša. Čine ga gradonačelnici Čajetine (Milan Stamatović), Paraćina (Saša Paunović) i Šapca (Nebojša Zelenović). Poznati su po tome što nisu deo velike AV Filharmonije. Zvane “Vertikala”. Nastupaju samostalno. Na lokalnim priredbama.
Orkestar je do skoro bio veći. Ali se u poslednje vreme počeo osipati. Neki članovi prelaze u ”Vertikalu”. Poslednji je to učinio novi-stari predsednik jedne male opštine u Zapadnoj Srbiji. Sa svojim odbornicima iz GG (grupe građana) formirao novu većinu. Koji dan ranije, još jedan „veliki“ opozicionar koji nije štedeo “najteže” i najpogrdnije reči za „naprednjake“, uključujući i „časnu reč“ da neće nikada sa njima, formirao vlast u jednom gradu u Istočnoj Srbiji, baš sa njima. Novine pišu da se čak i jedan od vođa opozicije, bivši višestruki gradonačelnik prestonice Šumadije “lomi”. Tako da će “na crti” uskoro samo ostati Šabac, Čajetina i Paraćin. Da se ne ugase “poslednje opozicione sveće”. Cilj je “apsolutna vertikala”. Da svi budu “srećni i zadovoljni”. Pa džumle na (Milanovu) gondolu. Zlatibor će biti prekrasan, tek kad se gondola “prekomponuje”. Kad budu politički dani, neće biti dovoljno kabina. U prvoj i drugoj “prednje obezbeđenje”, zatim državni sekretari, pa savetnici, ministri, familija, glava, ostali savetnici i na kraju “zadnje obezbeđenje”. Trebaće sat vremena da se svi iskrcaju na Torniku. Prava šteta što se gradonačelnik gondole ovako “bori”. I pobeđuje na izborima. Uskratio je Zlatiboru toliko “političkih dana”. Bilo bi i helikoptera, bre.
Argumentacija ranijih ljutih protivnika crno-crvenih je uvek ista. Nisu oni tu zbog sebe, nego zbog naroda. Boja dresa nije bitna, ako će “raji” biti bolje. Svega će se odreći, samo da budu u “službi građana”. Jadni Kant i njegov kategorički imperativ. Zvezdano nebo nad nama, moralni zakon u nama. Čija jedna od mnogobrojnih interpretacija glasi. Ako ne želim da krađa postane opšti zakon onda ne smem ni ja krasti. Da li u našim “vertikalama”neko nešto krade. Prvo sebe. Pa onda volju građana na “lokalu”. Iste one, za koje navodno “ginu”. Da li su ove dve poslednje “vertikale” deo već usvojenog i primenjivanog “opšteg zakona”. Prosudite sami. Ako imate “moralni zakon u vama”.
Kakav moralni zakon. Čuvaj „fotelju i kintu“. Život je kratak. Razmišljaju preletači i njihovi mentori. Javno se zalažući za „narod i samo narod“. Kad li narečeni predsednik male opštine, sasvim ogoli „bitku za narod“. Reče da će „savez sa naprednjacima omogućiti čvršću kopču sa državom koja nam je neophodna kako bismo rešili brojne probleme građana, da ličnim interesima i afinitetima nema mesta u politici, i da ne želi da budem neuspešni predsednik opštine, a to bi se desilo da je prokockao šansu da opština od države dobije dva, a ne 200 miliona dinara“. Baš sve ovako. Od reči do reči. Hvala predsedniku. Jer je postavio „meru vertikale“. Dva prema 200. Zaista bi bilo smešno da nije „uznemirujuće“. Poruka „narodu“ je jasna. Birajte dva ili dvesto. Pokažite koliko ste pametni i koliko mislite o sebi. Verujte samo u „200 miliona“. To je “najbolji predsednik”. Ako se neko bude pitao, šta će nam onda lokalni izbori, taj očigledno još nije shvatio i osetio “kopču”.
Zaista je nejasno kako se premijerka, eks predsednica NALED-a (Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj) još nije oglasila. I „sa indignacijom“ odbacila argument „kopče“. Tražeći političku odgovornost za predsednika koji „uznemirava javnost“. Jer su za vladu Srbije sve „opštine i gradovi“ isti. Crno-crveni, žuti ili plavi dresovi su njihova „lokalna“ stvar. Svi će dobijati transferna sredstva prema unapred utvrđenim kriterijumima. Transferi će se povećati(bolje rečeno, vratiti na pređašnji nivo) jer se na lokalu „živi“, a država beleži budžetski suficit. Vlada će posebno paziti da pri raspodeli transfernih sredstava nipošto ne budu oštećeni oni malobrojni van „vertikale“. Za finansiranje lokalnih infrastrukturnih projekata, primeniće se princip projektnog finansiranja. Za svaku grupu posebno. Beograd ništa. Prva najrazvijenija grupa opština i gradova, najmanje. Poslednjih 40 opština iz četvrte najnerazvijenije grupe, najviše. (Samo da ne bude kao sa medijima). Svi konkurišu sa svojim projektima, primene se unapred utvrđeni i obelodanjeni kriterijumi, pa ko dobije. Ko izgubi, ima pravo da se ljuti. Kao osvedočena „evropljanka“ obećavam da ću se ponašati „evropski“, i ukinuti argumente „kopče i 200 miliona“. Tako mi Kanta i moralnog zakona u meni.
Dragan Vujadinović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa