28. septembar 2017.28. sep 2017.
IGRE BEZ GRANICA ZA MLADE  POLjOPRIVREDNIKE
UČENICI SREDNjE POLjOPRIVREDNE ŠKOLE IZ ŠAPCA NA EUROPEINOJ AGRO OLIMPIJADI U NEMAČKOJ

IGRE BEZ GRANICA ZA MLADE POLjOPRIVREDNIKE

Tim od četiri učenika Srednje poljoprivredne škole iz Šapca narednih dana boravi u Nemačkoj. Povod njihove posete Birgštatu je učešće na Agroolimpijadi koje organizuje Udruženje za razvoj stručnog obrazovanja i obuke u zelenom sektoru Evrope EUROPEA. Marko Simić, Patar Makević, Ljubinko Stošić i Nemanja Vitorović, pod budnim okom mentora, profesora Dušana Majstorovića, nadmetaće se sa 24 ekipe u 18 disciplina.
-Agro olimpijske igre u organizaciji udruženja EUROPEA održavaju se u Birgštatu, malom gradu kraj Drezdena, od 28. septembra do 1. oktobra. Takmičenje se sastoji od 18 disciplina sa poljoprivrednom tematikom. Neke od njih su sklapanje motora kosačice, pakovanje bala sena, vožnja traktora, cepanje drva, postavljanje elektro ograde… Sve je osmišljeno poput nekadašnjih “Igara bez granica”. Intenzivno se spremamo od juna meseca, a dolazili smo u školu da treniramo i tokom letnjeg raspusta. Shodno uloženom trudu, očekujemo i dobar plasman- istakli su pred put članovi šabačkog tima.
Pravo da učestvuju na evropskom nadmetanju mladih poljoprivrednika, po rečima direktora šabačke Poljoprivredne škole Predraga Savića, stečeno je zahvaljujući zapaženim rezultatima koje su njihovi učenici u prethodnom periodu ostvarili na brojnim državnim takmičenjima. Ambicije su i ovaj put velike, a kao jedinu ometajuću okolnost navodi zastarelost mašina na kojima su deca trenirala u odnosu na one na kojima će se takmičiti.
-Tradicionalno smo u vrhu na republičkim takmičenjima iz hortikulture, veterinarskih ili poljoprivredinh tehničara. To nam je bila najbolja preporuka za Agroolimpijadu. Imamo dobar tim koji je vredno mesecima trenirao, tako da verujem da ćemo se naći među prva tri mesta- istakao je Savić.
Udruženje EUROPEA osnovano devedesetih godina DžDž veka sa ciljem da razvija stručno obrazovanje u oblasti “zelenog sektora, u ovom trenutku koordinira 25 nacionalnih mreža koje predstavlja više od 1.000 stručnih škola i institucija širom Evrope. Šabačka Srednja poljoprivredna škola je članica udruženja od 2016. godine.
T. T.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa