28. septembar 2017.28. sep 2017.
SaopŠtenje za medije

NAGRADA ZA EKO TURE EKOSU

EKO AVANTURA CERA, sa ovom nagradom, ući će u zvaničnu turističku ponudu eko tura Srbije, kojih sada ima 14. Eko tura biće evidentirana i u UNNjTO (Njorld Tourism Organization)
U Privrednoj komori Srbije, 12. septembra 2017. godine, održana je svečana dodela nagrada za održivi turizam.
Centar za istraživačke i razvojne projekte „EkoDev“ uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, PKS i Turističke organizacije Srbije, dodelili su nagrade za održivi razvoj turizma u pet kategorija, održivi smeštaj, eko-tura, održivo upravljanje destinacijom, tur operater i nagrada za doprinos zajednici.
Nagrada u kategoriji održivi smeštaj pripala je hotelu „Radisson Blu“, dok je nagradu u oblasti eko-ture pripala Udrženju „Ekos“ iz Šapca. U trećoj kategoriji, nagrada je pripala JP „Ada Ciganlija, u četvrtoj „Serbia tour operatoru“, a u petoj kategoriji nagradu je osvojilo Udruženje klub „Salamandra“.
Cer je sa svojim prirodnim i kulturnim vrednostima, materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom, turističkim potencijalima predstavljen kroz eko turu „EKO AVANTURA CERA“, pobedio na takmičenju u okviru Obelažavanja UN godine održivog turizma.
Standardi i parametri koji su ispunjeni, u kreiranju eko ture, bili su jednaki za sve države, koje su članice UN, a koje su na nacionalnom nivou raspisale konkurs.
Ovom nagradom za Cer su širom otvorena vrata za razvoj ekoturizma.
EKO AVANTURA CERA u svom dvodnevnom programu turistima nudi aktivni boravak u prirodi u šetnji dugoj 28 km, koja je raspoređena u dva dana. Pored bogatih prirodnoh vrednosti Cera sa kojima će se turisti upoznati (flora, fauna, ornitofauna, geologija) , predstavljena je bogata i slavna prošlost Cera (Cerska bitka, Boj na Čokešini, manastiri iz perioda vladavine porodice Nemanjić, praistorija i ostaci vojnih utvrđenja iz perioda vladavine rimske imperije). Kroz nematerijalnu kulturnu baštinu Cera turisti se mogu upoznati sa tradicijom i običajima lokalnog stanovništva na području Cera. Legende i mitovi koji su, takođe, deo nematerijalne kulturne baštine predstavljeni su kroz staroslovensku mitologiju i božanstva kojima su se naši preci molili.
U segmentu uključivanja lokalne zajednice, u turističku ponudu, turistima se nude jela od organski zdravih proizvoda sa područja planine Cer, radionice pripremanja zdrave hrane, radionice prepoznavanja, branja i pripremanja lekovitog bilja, kao i plasiranje proizvoda domaće radinosti.
Kroz sportske aktivnosti koje se mogu upražnjavati na Ceru turistima su u ponudi, pešačke šumske staze čija ukupna dužina iznosi 80 km, rekreativno planinarenje, let paraglajdingom, vožnja biciklom po dve zvanične biciklističke staze koje su ukupne dužine 110 km i koje prema kategorizaciji planinskih biciklističkih staza spadaju u adrenalinske.
Za smeštaj, u toku boravka na Ceru, turistima je ponuđena Planinska kuća “Cerera” – etno restoran “Ruža Todorova”, kao i seosko turistička domaćinstva na području Cera.
Važnost nagrade koju je osvojila EKO AVANTURA CERA ogleda se kroz eko turizam koji je najzastupljenija grana turizma u današnjim svetskim turističkim trendovima. Najvažnije od svega je da ova tura omogućava saradnju privatnog i javnog sektora, uključivanje celokupne lokalne zajednice i plasiranje organski zdravih proizvoda i proizvoda domaće radinosti koji će povoljno uticati na ekonomski, socijalni i društveni razvoj područja, kako planine Cer, tako i lokalnih samouprava Šapca i Loznice.
EKO AVANTURA CERA, sa ovom nagradom, ući će u zvaničnu turističku ponudu eko tura Srbije, kojih sada ima 14. Eko tura biće evidentirana i u UNNjTO (Njorld Tourism Organization).
Sa eko turom i nagradom za “Održivi razvoj turizma za 2017. Godinu”, Cer postaje prepoznatljiva eko destinacija!
EKOS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa