3. februar 2011.3. feb 2011.
POSTAJE LI MALOLETNIČKO NASILjE OPŠTA DRUŠTVENA POJAVA

HULIGANI U PELENAMA

Šta je danas vest u Srbiji? Koji to događaj ili pojava mogu na sebe skrenuti pažnju javnosti, izazvati znatiželju ljudi i potrebu da se o njima govori i da se ukaže na posledice koje taj događaj ili pojava za sobom ostavljaju?
Iz široke lepeze događaja koji su obeležili dane za nama možete izvući mnoge i apostrofirati ih kao važne, kao opredeljujuće i dokazivati da su baš ti događaji „ono nešto“ zbog čega Srbija treba da se o njima obavesti i da ih zapamti. Tako na „površinu“ medijske slike Srbije ovih dana možete izvući i „u prvi plan“ staviti premijera Mirka Cvetkovića koji je evropskom komesaru za proširenje, Štefanu Fileu, dostavio odgovore na preko 2.400 pitanja, koja nam je Evropska Unija ponudila kao uslov za priključenje. Možete zabeležiti i narastajući štrajk prosvetnih radnika, koji se ovih hladnih dana, delimičnom i totalnom obustavom rada, bore za svoj status. Možda će ovaj štrajk doneti bolji status prosveti, možda će nam i obrazovanje biti bolje, pod uslovom ako nam se deca ne posmrzavaju od zime dok „bazaju“ po ulicama čekajući da škole ponovo otvore učionice i nastava počne.
Vest koja može biti „melem na rani“ naših mnogobrojnih muka i nevolja je i teniska pobeda Novaka Đokovića. Pobedonosnim udarcem reketom ovaj mladi Srbin vratio je, bar za kratko, ponos potuljenoj i polugladnoj naciji i uljuljkao je u nadi da i ona može da pravi velika dela.
Ima toga još, svakodnevno i neprebrojno i lepog i ružnog. Nama, zaglibljenim u vlastitim brigama kako preživeti do sutra, ostaje i da se suočavamo sa pojavama i događajima koje samo takva realnost može iznedriti i koje ćemo sigurno pamtiti i prepričavati. A izvesno je da će po takvim događajima biti pamćeno i ovo vreme, ma šta mi, savremenici, o njima i rekli i mislili.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa