21. septembar 2017.21. sep 2017.
NEMOĆAN NASPRAM PRITISAKA
VUKAŠIN OBRADOVIĆ POSLE SAVETA LEKARA PREKINUO ŠTRAJK GLAĐU

NEMOĆAN NASPRAM PRITISAKA

“Nemam ni iluzija da će ovaj moj čin promeniti bilo šta u ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji. Ne želim ni da izigravam heroja, jer to i nisam pre svega, jer se užasno plašim za budućnost moje, ali i vaše dece. Ali, još je veća bojazan da nikako ne mogu da im pomognem”
Direktor i glavni i odgovorni urednik Vranjskih Vukašin Obradović prekinuo je juče štrajk glađu koji je započeo u utorak. On je, zbog pogoršava zdravstvenog stanja isto veče hospitalizovan.
Obradović je štrajk glađu počeo zbog gašenja Vranjskih sa ciljem da, kako je naveo u otvorenom pismu, skrene pažnju „novinarima i novinarkama, ali i svim građanima na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina“.
Dan ranije, Obradović je saopštio da posle 23 godine neprekidnog izlaženja i 1.069 odštampanih brojeva, čuveni nedeljnik „Novine Vranjske“ iz Vranja, se gasi, zajedno sa istoimenim portalom. Poslednji broj „Vranjskih“, koje su svojim istraživačkim tekstovima davno prešle lokalne i regionalne okvire, izašao je prošle nedelje, 14. septembra i na naslovnoj strani je objavljena priča o tome kako su lokalni funkcioneri organizovali slavlje i vatromet koji je izazvao požar u Vranjskoj Banji.
Obradović je rekao da ne može da se okrene od novinarstva i Vranjskih, nakon što je izvesno da se ovaj list gasi, jer je, kako je rekao, do sada svojim radom “pokušavao da pomeri granice slobode i demokratije u Vranju i Srbiji”.
- Nisam, na žalost, imao mnogo uspeha u tome. Ni vi, ni ja. I vreme je da se suočimo sa tom činjenicom. Nemam ni iluzija da će ovaj moj čin promeniti bilo šta u ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji. Ne želim ni da izigravam heroja, jer to i nisam, pre svega, jer se užasno plašim za budućnost moje, ali i vaše dece. Ali, još je veća bojazan da nikako ne mogu da im pomognem. Ne tražim ničiju ni pomoć ni podršku. Čak ću takve ponude smatrati licemernim. Jer, onda kada je to bilo smisleno, nailazio sam na zatvorena vrata - rekao je Obradović.
Njega su u prostorijama redakcije posetili predstavnici novinarskih udruženja i sindikata iz zemlje i inostranstva.
Naglasio je da je njegova odluka da stupi u štrajk glađu, postupak očajnog čoveka, novinara, oca i supruga, koji je nemoćan da se suoči sa realnošću na koju se polako svi navikavaju.
- Upravo iz straha da i sam ne potonem u tu besmislenu svakodnevicu i izgubim ono što mi je jedino ostalo – ljudsko i profesionalno dostojanstvo – odlučio sam se na ovaj korak - dodao je Obradović.
Novinari iz beogradskih medija okupili su se ispred Vlade Srbije na spontano organizovanom skupu “Stojim uz Vranjske”. Tom prilikom, novinari i mediji su pozvani da bojkotuju sve aktivnosti vlasti u Srbiji.
PREMIJERKA NEINFORMISANA
Premijerka Srbije Ana Brnabić u utorak je boravila u Vranju, ali nije mogla ništa da kaže povodom slučaja “Vranjskih”, jer nije dovoljno informisana. Nije joj, međutim, palo na pamet da poseti Obradovića i u razgovoru sa njim bude upoznata. Umesto nje, oglasio se njen kabinet Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, nedeljnik “Vranjske” je dobijao novac iz konkursa koje su organizovale državne institucije.
- Jasno je da se ovde ne radi o gušenju slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja, imajući u vidu iznose koje su ”Vranjske” dobijale od Vlade Republike Srbije. Štrajk glađu najradikalniji je vid protesta koji ne vodi rešenju, već u još veće probleme – stoji u saopštenju Vlade Srbije.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa