21. septembar 2017.21. sep 2017.
NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLjAVANjE PREKINULA SARADNjU SA „GLASOM PODRINjA“

KOME NE ODGOVARA DA ŠAPČANI NAĐU POSAO

Pres služba Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu neprijatno je iznenadila redakciju „Glasa Podrinja“, jer nam je poslala mejl u kojem nas obaveštava da moraju da prekinu saradnju sa našim novinama koja se odnosila na objavljivanje slobodnih radnih mesta u Šapcu
Sa željom da kao mala društveno odgovorna firma damo svoj doprinos u rešavanju egzistencijalnog pitanja-zaposlenja naših čitalaca, „Glas Podrinja“ je pre nekoliko meseci otpočeo intenzivne pregovore sa Nacionalnom službom za zapošljavanje oko objave oglasa za slobodna radna mesta na teritoriji Mačvanskog okruga. Vođeni idejom da je u “Glasu” takav vid nekomercijalne saradnje bio praktikovan dugi niz godina, ni u jednom trenutku nismo sumnjali u dobru volju druge strane.
Nakon dugih razgovora, saradnja je uspostavljena sa idejom da u svakom broju objavljujemo sve oglase i konkurse za radna mesta prema evidenciji NSZ u Mačvanskom okrugu. U prethodna dva broja smo to radili. Ovi oglasi su naišli na dobar prijem, ali i odziv u javnost. A, onda nas je u ponedeljak ujutro dočekao hladan tuš.
- Žao nam je što moramo da vas obavestimo da trenutno nismo u mogućnosti da nastavimo započetu saradnju koja se tiče objavljivanja oglasa za slobodna radna mesta u vašem listu. Naime, zbog obaveze čuvanja podataka od strane NSZ, ne možemo upućivati tekstove oglasa drugim publikacijama, pa dok se ne ispune odgovarajući uslovi i obezbedi valjana forma za sprovođenje ovih aktivnosti, nećemo moći da ostvarimo dogovorenu saradnju – obavestili su nas iz Pres službe NSZ.
Na kraju su nam se i izvinili zvog nastale situacije i napomenuli da nam stoje na raspolaganju za sve druge vidove saradnje i razmene informacija.
S obzirom da je trenutno, jedina saradnja i razmena informacija koju „Glas Podrinja“ interesuje objavljivanje u novinama slobodna radna mesta,nismo mogli a da ne pokušamo da ne kontaktiramo više instance, te smo zvali i direktora NSZ Zorana Martinovića koji nam je odgovorio na našu molbu da se saradnja, ipak, ne prekine.
- Sve smo analizirali. Ne bismo mogli sada da menjamo stav u odnosu na dopis koji vam je dostavljen iz naše Pres službe – odgovorio nam je Martinović.
Direktor šabačke filijale NSZ Radivoje Mićić rekao je za „Glas Podrinja“ da je upoznat sa novonastalom situacijom.
- Odluka je doneta na nivou cele Republike i smatram da je privremena. Verujem da će do nastavka saradnje doći, jer je to dobar način da se građani informišu o slobodnim radnim mestima u svojoj sredini – dodao je Mićić.
Ostaje nam na kraju samo da se zapitamo kome odgovara da Šapčani ne nađu posao?
KAKVE PODATKE NSZ ČUVA?
Nekadašnji direktor šabačke filijale NSZ Branko Filipović izjavio je za „Glas Podrinja“ da ne razume kakve to podatke ova služba čuva.
- Ako im je poslodavac dao saglasnost da objave oglas ili konkurs, šta onda oni čuvaju? Ne razumem. U današnje vreme kada je tržište rada otvoreno i kada ne postoje zakonske obaveze javnog oglašavanja, a imamo izuzetno veliku nezaposlenost, od izuzetnog značaja je učiniti dostupnim slobodna radna mesta. Na taj način bi veliki broj sugrađana bio informisan o slobodnim radnim mestima – kaže Filipović.
Prema njegovim rečima, ovakakv vid saradnje kakav je obezbedio „Glas Podrinja“ samo može da poveća uged NSZ.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa