21. septembar 2017.21. sep 2017.
RATIMIR MIĆA NIKOLIĆ PENZIONER IZ ŠAPCA

ČETKA SPOMENIKE I IGRA TENIS

Veliki zaljubljenik u nacionalnu istoriju, trudi se da stamenim zdanjima iz prošlosti vrati sjaj za sva vremena. Posle atletike, fudbala, kajaka, stoni tenis ostao kao nezamenljiva rekreacija, druženje i ljubav u poznim godinama
Našeg sagovornika Ratimira Miću Nikolića, penzionisanog referenta pravne službe bivšeg šabačkog “7. jula”, sreli smo na raskršću ulica Ante Bogićevića, Avde Karabega i Vuka Karadžića u Šapcu, gde je “glancao” jedan stari kameni spomenik, pokušavajući da mu vrati nekadašnji sjaj. Na spomeniku nije bilo imena kome je posvećen, već samo jedan neobičan šestougaoni znak. Mića, kako ga komšije i prijatelji zovu odmah je objasnio da je ovo kameno zdanje pre više vekova podigao hajduk Marko Štitarac svom kumu koji nije izvršio njegovo naređenje da ubije jednog Turčina i to neverstvo platio glavom od kumove ruke.
Odsjaj spomenika
za budućnost
Iako već dugo penzionerski dani teku Mića nema mnogo slobodnog vremena. Sport je njegova velika ljubav. Probao je i bio veoma uspešan atletičar, fudbaler, bokser, kajakaš, a od kada je otišao u penziju sa mesta pravnog referenta u bivšem šabačkom “7. julu” čisti spomenike i igra stoni tenis.
Počeo je na Kamičkom groblju u Šapcu popravkom jednog naprslog spomenika. To mu se dopalo i nastavio je dalje da spomenicima vraća stari sjaj, osvežava imena na pločama i tako veliča nacionalnu prošlost za sva vremena.
- Tu nije samo u pitanju finansijski interes. Primera radi na Kamičkom groblju sam bez ikakve materijalne nadoknade renovirao Andolijin spomenik. Osetio sam to kao svojevrstan dug prema ovom priznatom muzičaru i čoveku. Pre četiri godine “pojačao” sam slova na svim pločama u glavnoj šabačkoj ulici i to bi trebalo ponoviti bez obzira na kvalitet izvedenih radova, jer ništa nije večno iako za ove poslove koristim najbolji materijal, kaže Mića.
Čisteći stare spomenike i biste znamenitih ljudi pročuo se po gradu, a najbolja reklama mu je zadovoljna mušterija koja njegovo umeće i predan rad preporučuje drugima.
- Na ovaj način želim da produžim život i sačuvam od zaborava našu slavnu prošlost koja radi budućnosti novih naraštaja, odgovora ko smo, šta i kuda stremimo treba da bude sačuvana, ističe za omiljeni list naglašavajući da se dosta zadržao u crkvi posvećenoj Svetoj Petki, kraj Save, uređujući ploču sa imenima streljanih Šapčana na obližnjem železničkom mostu.
Zahvaljujući njegovoj veštini i predanom radu novim sjajem zrače i mnoge spomen-biste u gradu.
Stoni tenis ljubav
i drugarstvo
Često voli da kaže kako je život prohujao kao letnja oluja, a danas ga samo već požutele fotografije, diplome, medalje i pehari podsećaju na brojna učešća i uspehe na sportskim borilištima. Od toga je danas ostao samo stoni tenis, neizmerna ljubav i dobra rekreacija u poznim godinama.
- Rekreativno treniram četiri puta nedeljno. Uz stonotenisku lopticu tu su i moji nerazdvojni drugari. Skupa se lepo zabavljamo, a nema sumnje da svako voli da pobedi. Ja sam u konkurenciji veterana bio najbolji u Beogradu 2010. i Šapcu 2012. godine, kaže Mića.
Vedar duh, izgled i dobro raspoloženje i danas ga služe, a pored kamenorezačkog alata i saveta, bicikl je njegovo najdraže i najčešće prevozno sredstvo.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa