16. jul 2009.16. jul 2009.
PROSLAVA U NAKUČANIMA

ROĐENDAN POZORIŠTA

Prva pozorišna predstava u Srbiji, održana je 12. jula 1833. godine u Nakučanima. Predstavu ,,Žrtva Avramova“, pripremio je seoski učitelj Ignjat Spasić, a glumci su zaradili 6 groša
U prijatnom ambijentu Đakovića okućnice u Nakučanima, na Petrovdan, priređena je proslava povodom izvođenja prve predstave u Srbiji. Duh pozorišta, mnogobrojnim posetiocima, dočarali su mali glumci iz šabačkog vrtića ,,Mladost“, predstavom Priča o zeki Dušku. Zoran Karajić je animirao, kako stariju, tako i mlađu publiku, odlomkom iz monodrame Bog te mazo. Članovi Umetničkog ansambla ,,Čivija“, uveličali su proslavu spletom igara iz Mačve i Srbije.
Proslava u Nakučanima, priređena je u cilju obeležavanja i sećanja na ovaj važan datum. U želji da nastave tradiciju, predstavnici crkve i MZ Nakučani, pokušaće da sprovedu u delo ideju, da se na Petrovdan u ovom selu publici prikažu predstave religijskog karaktera. Takođe, njihova želja je da sećanje na prvu pozorišnu predstavu dobije šire vrednosti i da 12. jul 1833. godine, postane datum važan i za Ministarstvo kulture.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa