3. februar 2011.3. feb 2011.
SAVINDAN U RADOVAŠNICI

ŠKOLA SA TRI ĐAKA

Školska slava obeležena i u školi sa najmanje učenika. Tri devojčice pohađaju četvororazrednu školu u Radovašnici. Nerazvijenost sela odrazila se i na natalitet
Kao i u većini škola širom Srbije i u Radovašnici, malom selu sazdanom na padinama Cera, obeležena je školska slava Sveti Sava. Po tradiciji i kako to red nalaže đaci ove četvororazredne škole koja je u sastavu šabačke osnovne „Nikolaj Velimirović“, prvo su posetili manastir Radovašnica, od bratstva dobili prigodne poklone a onda u svojoj učionici slavili po svim pravoslavnim običajima uz prisustvo roditelja, rodbine i gostiju.
I čitava priča bila bi uobičajena, ništa drugačija od mnogih sela u Srbiji, da ovde u ta četiri razreda ne idu samo tri đaka, tri devojčice, u prvi, drugi i četvrti. Sestre Aleksandra i Andrijana Zelenković tog dana su bile neraspoložene što im se nije na slavi pridružila i treća učenica Marija Živanović, koja je zbog bolesti izostala. Među gostima je bio i mali Aca Zelenković koji će tek za dve godine poći u školu, što je još jedan nagoveštaj budućnosti za mlade u ovom selu.
Učiteljica Olgica Ivanović ovde predaje već tri godine i zadovoljna je kako đacima tako i uslovima u školi ali ne i brojem učenika. Vodi tri dnevnika, predaje po tri programa i kaže da je jedina mana tog rada što deca nemaju konkurenciju kako je to u brojnijim školama i odeljenjima gde se i u učenju stvara takmičarski duh. Strahuje da ne dođe do ukidanja škole u selu, i pored obećanja nadležnih u prosveti, jer to bi za decu bio veliki napor i ovako do škole pešače oko dva kilometra a u zimskim uslovima kada autobus ne može da stigne do centra pešačenje bi bilo znatno duže. Ovako deca dolaze u toplu školu o čijoj urednosti se brine Dragica Ivanović, a nedavno je i u školskom dvorištu asfaltiran teren tako da su sada uslovi znatno pogodniji i za raznovrsne sportske aktivnosti.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa